Европейският съюз призова правителството на Косово и сръбската общност да

...
Европейският съюз призова правителството на Косово и сръбската общност да
Коментари Харесай

ЕС призова Косово и сръбската общност да започнат сериозен диалог

Европейският съюз прикани държавното управление на Косово и сръбската общественост да стартират сериозен разговор за връщане на сръбските представители в държавните институции.

Брюксел реагира откакто косовските сърби всеобщо бойкотираха локалните избори в Северно Косово с цел да подчертаят настояванията си за повече автономност. Бойкотът стана следващ знак, че не работи съглашението реализирано предишния месец сред Прищина и Белград.



Избирателната интензивност в Северно Косово през вчерашния ден е била 3,47 %. И четирите определени кмета са от албански етнически партии, в това число двама от групировката на премиера Албин Курти. Единственият сръбски претендент получи едвам пет гласа.



През ноември всички етнически сърби в полицията и локалната администрация на Северно Косово подадоха оставка в символ на митинг против подмяната на сръбските номера на колите с косовски. Исканията са за основаване на Съюз на сръбските общини. Сръбският президент Александър Вучич назова изборния протест " спокойно политическо въстание " на сърбите в Северно Косово.



фотоси: Българска телеграфна агенция и БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР