Европейският съюз предприе мерки за затрудняване на посещенията на руснаци

...
Европейският съюз предприе мерки за затрудняване на посещенията на руснаци
Коментари Харесай

Aргументите за и против забраната на визите за руснаци в ЕС

Европейският съюз предприе ограничения за затрудняване на визитите на руснаци в блока, като анулира визовото съглашение с Москва от 2007 година

Въпреки че не се стигна до цялостна възбрана, руснаците към този момент ще бъдат изправени пред повече разноски, забавяния и спънки при приемането на виза за краткосрочно престояване в Шенгенското пространство, което съгласно основателите на политиката на Европейски Съюз фрапантно ще понижи броя им.

Но дали това въобще е верният метод?

Euronews беседва с трима специалисти за причините " за " и " срещу " ограничението или възбраната на визовия достъп до Европейски Съюз за към 144 млн. души в Русия.

 
Какви са причините в интерес на визовата възбрана за руснаци?
 

Един от причините, изтъквани изключително мощно от съседите на Русия, е, че допускането на руснаци да влизат в Европейски Съюз гладко и свободно съставлява опасност за сигурността.

В миг, когато Русия и Европа се сблъскват за Украйна, доктор Кристи Раик , шеф на Естонския интернационален център за защита и сигурност, съобщи пред Euronews, че съветски сътрудници могат да употребяват туристически визи, с цел да обхванат в Европейски Съюз и да организират " секрети интервенции за въздействие ".

От началото на 2000 година съветски атентатори са упреквани в осъществяването на няколко убийства в Европа, в това число на рецензия на Путин - Александър Литвиненко през 2006 година, като са пристигнали на европейска територия с туристически визи.

Въпросите се усложняват от голяма междина в настоящите правила.

Въпреки че някои обособени страни от Европейски Съюз се пробват да вкарат цялостни забрани за пътешестване, те към момента не могат да спрат руснаците да влизат на техните граници от други страни членки, даже в случай че ги считат за опасност за сигурността, защото се намират в Шенгенската зона.

Според доктор Раик частичните ограничавания, изключително възбраните за полети в Европейски Съюз, са трансформирали страните, които имат сухопътна граница със съседите на Русия, по-специално Естония и Финландия, в директни страни, което ги принуждава да поемат " огромна тежест " при инспекцията на тези лица.

" Обемът [на идващите руснаци] е толкоз огромен, че не е допустимо да се ревизират вярно всички и да се оценят опасенията за сигурността ", сподели тя. " И въпреки всичко в този момент е моментът, в който би трябвало да бъдем още по-внимателни. "

 

Според специалистите визовата възбрана може да ускори натиска върху Москва и да ускори въздействието на Европейски Съюз.

Според доктор Раик сходни " по-строги ограничения " ще провокират " неодобрение " в съветското общество, изключително измежду по-заможните и авторитетни групи, които по-късно могат да склонят режима да промени курса си в Украйна.

Израснала в Съюз на съветските социалистически републики, който забраняваше на хората да напущат страната, Раик съобщи, че от личен опит знае какъв брой дейно може да бъде това.
Много добре си припомням, че невъзможността да се пътува в чужбина имаше огромно значение за хората
Д-р Бенджамин Талис, експерт по интернационална политика и сигурност, обвързван с Германския съвет за външни връзки, споделя, че възбраната на визите също по този начин кара Европейски Съюз да наподобява по-силен и съдбоносен пред лицето на съветската експанзия.

Забраната за издаване на визи е " в действителност пренареждане на нашата мощ и заявяване, че ни е писнало да се борим с Кремъл с вързани ръце зад тила ", сподели той и ги дефинира като оръжие в " арсенала на демокрацията ".

Европа ще наподобява по-твърда в очите на Русия частично поради икономическия удар, който ще понесе, губейки съветските туристи, само че също по този начин и тъй като този ход ще постави завършек на двойните стандарти на Европа към Русия, споделя доктор Талис.

" Това демонстрира, че на европейците им е писнало да ни се смеят в лицето ", споделя той пред Euronews.

" На европейците им е писнало да гледат по какъв начин доста богати руснаци се хвалят с благосъстоянието си и си прекарват отлично, до момента в който страната им води нападателна война в Украйна. "

Преди войната Лондон беше прословуто място за игра на съветските свръхбогати, изключително в шикозни региони като Кенсингтън и Уестминстър, които получиха прозвището Лондонград.
 Russia Daily Life 21048600124780 Влак, пренасящ съветски туристи до границата с Финландия, 17 февруари 2021 година Снимка: AP
Последният мотив е, че ограничението или възбраната на съветските гости в Европейски Съюз е мощна демонстрация на поддръжка за Украйна.

" Забраната за издаване на визи е нещо, което можем да създадем, с цел да покажем ясно, че сме на страната на Украйна ", споделя доктор Талис, като прибавя, че това е най-важната причина, заради която такава възбрана би трябвало да бъде издадена неотложно.
Русия разчиташе, че с течение на времето европейската поддръжка за Украйна ще се разпадне.- тази мярка в действителност ще покаже, че Европа е на дълготрайна основа
Украйна поредно приканва Европа да забрани всички съветски пасажери, като Зеленски съобщи, че те би трябвало да " живеят в личния си свят, до момента в който не трансформират философията си ".

Подобен жест би могъл да подтикне Украйна към победа на бойното поле - доктор Раик отбелязва, че доста огромни промени в Русия са настъпили след военно проваляне - и би бил по-морален, твърди тя.

" Чувствам се зле, когато виждам, че съветският хайлайф се любува на живота в Европа, като че ли нищо не се е случило, до момента в който убийствата, мъченията, изнасилванията и грабежите на Украйна от руснаците не престават ", споделя тя.

 
Какви са причините против възбраната на визите за руснаци?
 

Първата причина против възбраната за пътешестване, изтъкната от специалистите, е, че тази политика може да затвори вратата за руснаците, които се опълчват на войната и режима на Путин.

Тези лица, които не могат да получат туристически визи, може да се затруднят да изоставен Русия. В краен случай руснаците, които имат проблеми с управляващите поради рецензиите си към статуквото, може да се окажат затруднени да стигнат до безвредно място в Европа.

" Когато обмисляме сходни общи подходи, би трябвало да помислим кои лица ще бъдат наранени ", сподели професорът по интернационална политика и политика в Калифорнийския университет Брад Блиц. " В доста случаи това са хора, които се избавят от гонене и се нуждаят от протекция ".
 Bondarev 990X556 Борис Бондарев - някогашния съветски посланик Свързани

Той уточни " огромния брой " младежи, полови и религиозни малцинства, които в този момент се пробват да изоставен Русия, като допусна, че за някои туристическата виза може да бъде единственият излаз.

След нашествието в Украйна броят на руснаците, подали молба за леговище в Европейски Съюз, се е удвоил - от 670 през февруари до 1335 през март, сочат данни на Евростат.

Оттогава насам този брой остава висок.

 

Пълната възбрана за посещаване на съветски жители също по този начин попречва позитивните контакти сред руснаци и европейци - нещо, което би могло да докара до прогресивни промени.

Професор Блиц допуска, че в случай че Европейски Съюз затвори вратата, съветските учени, художници, учители, публицисти, служащи в неправителствени организации - хора, които той назовава " авангард " на обществото - ще имат по-малко благоприятни условия за продан на хрумвания, а хората на Запад може да изгубят визия за " огромния " живописен и книжовен принос на Русия към света.

Посещавайки Русия през 2000 година, професор Блиц споделя пред Euronews по какъв начин съгласно него руснаците са се трансформирали посредством по-голяма неприкритост и контакт с външния свят, въпреки да признава, че през последните години все по-силните държавни репресии са създали нещата по-трудни.
 Pussy Riot Five Years On 17289674263951 Мария Альохина, Снимка: AP Свързани

Въпреки че не е съгласна с тази концепция, смятайки я за наивна, доктор Раик съобщи, че този метод на мислене стои зад съпротивата на Германия и Франция против цялостната възбрана.

Според нея те имат вяра в преобразуващата мощ на Европейски Съюз посредством ангажираност и контакти сред хората, което единствено по себе си укрепва връзките сред Париж и Берлин, които в миналото са били считани за немислими.

 

Според специалистите възбраната за издаване на визи може да способства за доближаването на руснаците с режима.

Ако Европейски Съюз забрани достъпа на съветски гости, това ще бъде в интерес на " съветските пропагандисти ", а " Кремъл съвсем несъмнено ще упрекна Запада за последствията ".

" Това единствено ще подкрепи описа на Путин във връзка с самовиктимизацията ", сподели той. " Че светът е против Русия, която се пробва да ни притисне, до момента в който ние сме единствените, които пазят света от нацизма. "

През май някогашният съветски президент Дмитрий Медведев съобщи, че " омразата " стимулира западните наказания, което демонстрира, че двойката в никакъв случай не може да бъде в мир.

" В основата на тези решения е омразата към Русия - към руснаците, към всички нейни поданици ", написа той в Telegram. " Омраза [към] нашата просвета. Оттук и анулацията на Толстой, Чехов, Чайковски и Шостакович. Така е било съвсем постоянно.

 

По
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР