Европейският съюз предприе контраофанзива в търговския конфликт с американския президент

...
Европейският съюз предприе контраофанзива в търговския конфликт с американския президент
Коментари Харесай

Дънките и бърбънът поскъпват: днес ЕС наложи контра мита на САЩ

Европейският съюз предприе контраатака в комерсиалния спор с американския президент Доналд Тръмп. В среднощ брюкселско време публично влязоха в действие спомагателните мита върху десетки американски артикули, което значи, че те ще нарастнат на европейските пазари. В листата са артикули като дънки, бърбън, мотори, портокалов сок и други Става въпрос за артикули на обща стойност 2.8 милиарда евро.
 Търговската война се разраства: Тръмп постанова десятък за импорт за 200 милиарда $ от Китай  Канада и Съединени американски щати в комерсиална война: Трюдо отвръща на Тръмп с наказателни мита  Канада и Съединени американски щати в комерсиална война: Трюдо отвръща на Тръмп с наказателни мита  Медведев: Съединени американски щати ни оповестиха комерсиална война
Тези ограничения са в отговор на митата от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, наложени от Съединени американски щати на множеството страни в света. Така американските производители, които употребяват алуминий и стомана - да вземем за пример на коли, ще заплащат повече, с цел да ги внесат. Сума, която в последна сметка ще излезе от джобовете на потребителите.

" Избрахме артикули като (моторите) " Харли-Дейвидсън ", фъстъченото масло и бърбъна, тъй като има други възможности на (европейския) пазар. Не желаеме да навредим на потребителите ", изясни през вчерашния ден заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, представен от Българска телеграфна агенция.

Президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разгласи, че наложените мита от Съединени американски щати на Европейски Съюз са против " всяка логичност и историята ". Европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом дефинира решението като " едностранно " и " безпричинно ". То не е оставило различен избор на Евросъюза, счита тя и увери, че в случай че Съединени американски щати отстранен митата, и европейските контрамерки ще бъдат анулирани.

Междувременно Индия разгласи, че ще увеличи митата на 29 продукта, внасяни от Съединени американски щати, в това число земеделска продукция, артикули от желязо и стомана. Промените ще влязат в действие на 4 август и ще се отразят на американските бадеми, фъстъци, нахут и др. САЩ изнасят най-вече бадеми точно за Индия.

В началото на юни Мексико наложи ответни ограничения против Съединени американски щати, а при започване на юли това счита да направи и Канада .

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай нараства от ден на ден.

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа завършиха вчерашната сесия на алено.

Тръмп обмисля да наложи мита и на задграничните коли, което ще нанесе особени вреди на японските и немските производители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР