Европейският съюз предлага да се забрани използването на хром в

...
Европейският съюз предлага да се забрани използването на хром в
Коментари Харесай

Без хромирани детайли в новите автомобили

Европейският съюз предлага да се забрани потреблението на хром в производството на коли, изключително за украса, като предлагането би трябвало да влезе в действие още от идната от 2024 година.

Това се дължи на обстоятелството, че в процеса на хромиране се образува шествалентен хром, който е мощен канцероген. Неговите излъчвания се смятат за 500 пъти по-токсични от дизеловото гориво.

В допълнение, това вещество способства за развиването на рак на белия дроб. Има химически средства за угнетяване на дима при използването на хром в колите. Но

те съдържат перфлуороалкилови и полифлуороалкилови субстанции (PFAS), които също са мощно токсични.

Инициативата на Европейски Съюз беше подкрепена и от други, преди всичко от Калифорния. Забраната може евентуално да принуди производителите на коли да премислят един от най-често употребяваните материали, с цел да придадат на колите по-луксозен тип.

Ако не се откри опция,

това доста ще повлияе на дизайна на бъдещите коли.

Главният дизайнер на Renault Жил Видал към този момент разяснява тази самодейност. По думите му се търсят екологосъобразни решения. Като опция на хрома той цитира потреблението от Renault на покрития от шисти и корк, както и 60% рециклирана алкантара.

Хромът е необятно публикуван и в всекидневието. По-специално в санитарно съоръжение, осветителни устройства и кухненски уреди. Той е на всички места към нас - от структурата на самолета до риболовните такъми, които също са покрити с хром.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР