Европейският съюз поема ангажимент да помогне на Куба да развие

...
Европейският съюз поема ангажимент да помогне на Куба да развие
Коментари Харесай

ЕС засилва подкрепата си за Куба, независимо, че САЩ увеличават санкциите

Европейският съюз поема ангажимент да помогне на Куба да развие стопанската система си даже и в миг, когато Съединени американски щати постановат наказания над намиращия се под комунистически режим остров.

Това разгласи висшият външнополитически представител на Европейския съюз Федерика Могерини по време на тридневно посещаване в Хавана, представена от Ройтерс.

Европейски Съюз стартира да възстановява връзките си с Куба почти едновременно като Съединени американски щати - преди пет години, поставяйки завършек на едно десетилетие, изпълнено с присъщата за Студената война неприязън.

Но политиките на Европейски Съюз и Съединени американски щати са разнообразни - Доналд Тръмп, да вземем за пример, се опита да предприеме ограничения, които да принудят държавното управление да се реформира - тактика, за която мнозина считат, че от дълго време не е сполучлива.

В същото време по време на конференция с кубинския външен министър Бруно Родригес Могерини разгласи, че " Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник и вложител в Куба и двете страни са утроили съдействието си през последните две години ".

Помощта от Европейски Съюз е добре пристигнала за намиращата се в тежко състояние кубинска стопанска система - тя е една от последните, бореща се с все по-строгите американски наказания и с все по-намаляващата поддръжка от страна на Венецуела, в която се следи тежка икономическа и политическа рецесия.

Миналата седмица Вашингтон одобри нови разпореждания, ограничаващи паричните преводи, които жителите й могат да вършат, прехвърляйки суми в Куба.

Европа може да помогне на Куба да съживи стопанската система си, съобщи Могерини по време на среща с кубинския президент Мигел Диас-Канел в понеделник. Официален представител разгласи, че двете страни провели двустранни диалози между тях на тематики като стабилно развиване и права на индивида, като това станало в границите на контракт за съдействие, подписан през 2017 година

" Продължихме и разговора за обстановката в района и съдействието, по-специално връзките с Венецуела ", добави още Могерини.

Куба е мощен съдружник на левия президент Николас Мадуро, до момента в който множеството западни страни биха желали да поддържат опозиционния водач Хуан Гуайдо, защото кардинално считат Мадуро за измамник на изборните резултати.

Няколко опозиционни групи в Куба приканиха Европейски Съюз да приключи съглашението си за съдействие със страната, поради по този начин наречените " увеличаващи се " репресии на еднопартийния режим.

Те се показват в арести на над 100 души и то единствено предишния уикенд.

Кубинските управляващи се пробват да се разграничат от дисидентите, които имат лимитирана поддръжка на острова и са считани за малцинство провокатори, финансирани от Съединените щати, с цел да " скапват " държавното управление.

От своя страна представителите на Европейски Съюз споделят, че съгласно тях таман посредством разговор, а не посредством насила ще могат да се опитат да повлияят на положението на правата на индивида в Куба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР