Европейският съюз отново увеличи вноса от Русия на ядрено гориво

...
Европейският съюз отново увеличи вноса от Русия на ядрено гориво
Коментари Харесай

Ядрената агенция на ЕС: Вносът от Русия на ядрено гориво отново се увеличава

Европейският съюз още веднъж усили вноса от Русия на нуклеарно гориво и услуги за проектираните от Русия реактори в блока през 2023 година спрямо 2021 година, преди войната в Украйна. Това разгласи организацията за доставки на Евратом (ESA) , оповестява " Ройтерс ".

Въпреки че подобен импорт не е обект на наказания от Европейски Съюз, блокът има за цел да понижи зависимостта си от Москва. Общият импорт от съветската нуклеарна енергийна промишленост се резервира постоянен през предходната година макар възходящото търсене на нуклеарна сила, водено от високите енергийни разноски и устрема за понижаване на въглеродните излъчвания.

Въпреки това пет страни от Европейски Съюз употребяват по този начин наречените реактори ВВЕР, които са създадени в Съветския съюз . Тези страни евентуално ще надвишат равнищата на импорт от 2021 година още веднъж тази година след покачване през 2022 година Това съобщи за " Ройтерс " изпълняващият длъжността началник на ESA.
 България се причисли към декларация за увеличение на нуклеарната сила
България се причисли към декларация за увеличение на нуклеарната сила

Тя е в сходство с енергийната политика на страната и с плановете за създаване на блок 7 и 8 на АЕЦ „ Козлодуй “

Тенденцията акцентира компликациите, пред които е изправен Европейски Съюз при постигането на дълготрайната си цел за реализиране на самодостатъчност откъм гориво за ВВЕР.

" Вносът от страни, експлоатиращи проектирани от Русия реактори ВВЕР, набъбна през 2022 година спрямо 2021 година и евентуално ще е повишен през 2023 година спрямо годината преди съветската инвазия ", посочи Стефано Чикарело през днешния ден.

Миналата година тези пет страни - България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия - са закупили 30% повече услуги за превръщане от Русия и 22% повече обогатяване, заяви ESA в годишния си отчет през октомври. " Тези услуги основават спомагателни ресурси от свежо гориво. По-нататъшните предварителни покупки най-вероятно ще допринесат в кратковременен проект за повече материали, идващи към ВВЕР-ите от Русия спрямо 2021 година ", сподели той.
 Европейски Съюз завърши 12-ия пакет наказания против Русия
Европейски Съюз завърши 12-ия пакет наказания против Русия

Може да бъде показан в сряда

Стефано Чикарело не даде съответни цифри и съобщи, че е прекомерно рано да се каже дали вносът през 2023 година също ще бъде по-висок от предходната година.

От петте страни от Европейски Съюз, които до момента са разчитали напълно на съветски доставки, единствено Унгария към момента не е подписала контракти за различно гориво , съгласно ESA. Унгарското държавно управление не отговори на искане за коментар по тематиката.

По-рано тази година в Украйна американската компания Westinghouse зареди различно гориво в реактор ВВЕР за първи път, само че по-широкото прекосяване ще отнеме години. Според Чикарело лишава приблизително до едно десетилетие, с цел да бъде лицензирано ново нуклеарно гориво.

Като цяло вносът на естествен уран в Европейски Съюз и обвързваните с него услуги от Русия е значително неизменен по отношение на миналата година през 2022 година съгласно ESA. " Тези, които не разчитат на Русия, се пробват в допълнение да понижат всяка такава взаимозависимост ", посочи Чикарело. " От друга страна, има хора, които са изцяло подвластни от съветското гориво, които усилват запасите от гориво за непредвидени случаи за спиране на доставките, преди различното гориво да бъде лицензирано. "
 Страни от Европейски Съюз се опълчват на
Страни от Европейски Съюз се опълчват на " клаузата без Русия " в 12-ия пакет наказания

Според тях предлагането отива прекомерно надалеч, ще има противоположен резултат върху международната търговия на Европейски Съюз

Ядрената сила съставлява близо 10% от общото количество сила, употребявана в Европейския съюз, като Франция задоволява съвсем една трета от енергийните си потребности по този метод. Други огромни производители в блока включват Швеция и Белгия.

Вносът на естествен уран от Русия е намалял с 16% предходната година по отношение на 2021 година, като този спад е обезщетен от мощно нарастване на доставките от Казахстан и Узбекистан, сподели ESA. През 2022 година съветският импорт на нуклеарна сила в Европейски Съюз е бил на стойност към 750 милиона евро, или 1% от съветския импорт на газ в блока, съгласно Европейската комисия.

Държавите от Европейски Съюз в този момент разискват предложение на Комисията за 12-ия пакет от стопански наказания против Русия. Според източници обаче предлагането не включва наказания против нуклеарната сила на Русия промишленост.

Налагането на наказания на Европейски Съюз изисква единогласие на всичките 27 членки на блока, само че в тази ситуация Унгария отхвърля.

 Без да се предава, Зеленски призна за неуспех на контраофанзивата
Без да се предава, Зеленски призна за неуспех на контраофанзивата

Войната на Украйна с Русия навлиза в нов стадий
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР