Европейският съюз одобри Плана за намаляване на потреблението на газ

...
Европейският съюз одобри Плана за намаляване на потреблението на газ
Коментари Харесай

ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 г.

Европейският съюз утвърди Плана за понижаване на потреблението на газ в Европейски Съюз в отговор на понижените доставки на Русия към Европа. Това стана на среща на министрите на Европейски Съюз в Брюксел. Преди нея чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, заяви, че съветският президент Владимир Путин стои зад проекта на държавната компания "Газпром " да понижи доставките на газ за Европа, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Путин ще продължи да играе мръсните си игрички посредством изнудване с доставките на газ “, сподели Сикела на влизане в срещата. "Намаляването на доставките е следващо доказателство, че би трябвало да вземем нещата в свои ръце и би трябвало да понижим зависимостите от съветските доставки допустимо най-скоро ".

След нашествието на Русия в Украйна Европейски Съюз наложи ескалираща поредност от стопански пакети със наказания на Москва, като с това заплаши личните си енергийни доставки.

Вчера "Газпром " заяви, че понижава ежедневните доставки на газ за Европа през газопровода "Северен поток " до 33 милиона кубически метра дневно - към 20 % от потенциала на газопровода. Мярката влиза в действие от сряда.

Миналата година съветският газ представляваше към 40 % от вноса на газ в Европейски Съюз.

Какво планува признатият през днешния ден План за понижаване на доставките?

Всички страни-членки би трябвало непринудено да понижат потреблението си на газ с 15 % до края на март, с цел да компенсират спадащите доставки от Русия. Изключение от този План се планува за островни страни като Ирландия, Кипър или Малта, и страни без връзка с интернационална мрежа за доставка на газ.

Първоначалният тип на документа предвиждаше Европейската комисия да даде на Брюксел пълномощия да постанова съкращения на потреблението на газ при незабавни случаи. Тази наложителна мярка беше предопределена да отбрани мощната стопанска система на Германия, която е подвластна от съветския газ за огромна част от енергийното си произвеждане и може да се нуждае от помощ от своите съседи.

В последния вид на Плана е записано, че всяка страна ще „ направи всичко допустимо “ да понижи потреблението на газ с 15 % в съпоставяне със междинното за последните пет години през същите месеци. Мярката ще важи до края на март 2023 година Мярката ще бъде приспособена към обстановката на всяка страна с помощта на поредност от изключения, като се вземе поради тяхното равнище на ресурси и дали имат или не тръбопроводи за шерване на газ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР