Европейският съюз одобри безпрецедентни санкции срещу Русия, които са насочени

...
Европейският съюз одобри безпрецедентни санкции срещу Русия, които са насочени
Коментари Харесай

ЕС одобри исторически санкции за руския газ

Европейският съюз утвърди невиждани наказания против Русия, които са ориентирани към газовия бранш на страната, който генерира милиарди доходи за Кремъл.

Смятаните до неотдавна за немислими, тези наказания могат доста да ударят парите, с които Русия финансира войната, която води в Украйна, отбелязва европейското издание Politico.

Решението беше реализирано след мощна съпротива от страна на Германия и Унгария, които блокираха разнообразни елементи от новия пакет наказания в продължение на седмица.

Новите наказания няма на процедура не засягат по-голямата част от съветския импорт на течен природен газ (LNG) за Европейски Съюз. Вместо това се планува възбрана за препродаването му отвън Европа, откакто танкерите дойдат на пристанищата в Европейски Съюз. По този метод ще блокира и финансирането на плануваните от Русия терминали за LNG в Арктика и Балтика.

Това е незабравим миг за Европейски Съюз, отбелязва изданието.

След пълномащабното навлизане на Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 година съюзът наложи строги забрани върху износа на нефт и въглища, само че остави съветския газ несанкциониран. Тези ограничения обаче се оказаха незадоволителни и по този начин, макар мощната съпротива, се стигна и до наказания за газовия бранш.

Решението идва 10 дни преди Унгария да поеме ротационното председателство на Европейски Съюз от 1 юли.

В продължение на седмици страната, ръководена от популисткото държавно управление на Виктор Орбан, заплашваше да наложи кардинално несъгласие на пакета, защото се опълчва на множеството спомагателни съветски енергийни наказания.

Съпротивата на Берлин обаче пристигна като изненада. Притесненията на Германия даже не бяха свързани с газа, а, както изясни канцлерът Олаф Шолц, опасенията са свързани с нови отговорности за експортьорите от Европейски Съюз.

В последна сметка договарящите отстъпиха пред терзанията на Германия, като отстраниха уговорка, за която имаше опасения, че ще навреди на дребния бизнес, в очакване на изследване на евентуалните резултати, споделиха трима дипломати от Европейски Съюз.

Унгария от своя страна поддържа възбраните за полутечен природен газ, откакто получи уверения, че подкрепяното от Русия разширение на нуклеарната ѝ централа Paks II няма да бъде глобено, съгласно други трима дипломати.

След като в последна сметка са глобите за полутечен природен газ бяха утвърдени, в този момент европейските водачи спорят дали да отразят съветските наказания и върху Беларус, която се счита за задната врата за глобените артикули на Русия.

Въпросът е бил плануван за разискване в четвъртък следобяд, съгласно двама дипломати от Европейски Съюз, отбелязва Politico. Към момента Германия и Франция се въздържат от сходни проекти заради опасения, че те ще повлияят на продажбите на първокласни артикули.

След пълномащабното навлизане на Москва в Украйна през 2022 година, 27-те страни от Европейски Съюз понижиха зависимостта си от съветски газ с към две трети,, към 10% от доставките нa синьо гориво, в това число полутечен природен газ, към момента идват от Русия.

Кремъл продължи да внася и препродава LNG, който транспортира с танкери и макар че съветският полутечен природен газ представляваше едвам 5 % от потреблението на газ в Европейски Съюз през 2023 година, се оказа, че това е донесло към 8 милиарда евро облаги за Кремъл. Според Politico новите наказания ще обиден към една четвърт от тази облага, защото не се не разрешава директния импорт в блока.

Те въпреки всичко ще принудят Москва да преразгледа своя бизнес модел за полутечен природен газ – изключително за доставките, които изпраща в Азия през Европа. Сега Русия евентуално ще би трябвало да пренасочи тези колета през Арктическо море, което ще изисква особено оборудвани ледоразбивачи, които са в дефицит.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР