Европейският съюз има визия за по-предсказуеми, стабилни отношения с Турция.

...
Европейският съюз има визия за по-предсказуеми, стабилни отношения с Турция.
Коментари Харесай

Шарл Мишел: ЕС иска предвидими, стабилни връзки с Турция

Европейският съюз има визия за по-предсказуеми, постоянни връзки с Турция. Това сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в сряда по време на полемика с публицисти от огромни европейски медии в Брюксел.

„ От страна на Европейски Съюз има относително ясна визия какво бихме желали от Турция: бихме желали по-предсказуеми, постоянни връзки. Ние признаваме районната роля на Турция, това е ясно в Сирия, в Либия, в Черно море “, сподели Мишел в отговор на въпрос на Kathimerini.

Мишел сподели, че той и други длъжностни лица са създали всичко допустимо предишния юли, с цел да оказват помощ за отблокирането на компликациите, основани с разширението на НАТО.

„ Бяхме относително сполучливи по този въпрос “, съобщи Шарл Мишел.

Шарл Мишел съобщи още, че е „ прагматичен “ по отношение на връзките на блока с Анкара, отбелязвайки, че митническият съюз би трябвало да бъде приоритет.

„ Мисля, че би трябвало да запазим успокоение с Турция и би трябвало да се съсредоточим върху няколко целта и мисля, че икономическото съдействие би трябвало да бъде приоритет. Мисля, че е в общ интерес на Европейски Съюз и Турция да развиваме стопански връзки и по тази причина считам, че би трябвало да работим върху митническия съюз “, изясни той, добавяйки, че това е нещо „ постижимо със здрав разсъдък и благосклонност “.

В същото време е „ извънредно значимо “ да се възобнови процесът на Организация на обединените нации за Кипър, защото това би донесло „ повече успокоение “ в връзките на Европейски Съюз с Анкара.

Преди неофициалната среща на водачите на Европейски Съюз в испанския град Гранада в четвъртък и петък, където те би трябвало да обсъдят разширението на Европейски Съюз и противозаконната миграция на фона на увеличените идващи през Средиземно море, Мишел уточни, че миграцията е „ най-належащият проблем, пред който е изправена Европейски Съюз. "

„ Мисля, че е в общ интерес на Европейски Съюз и Турция да развиват стопански връзки и по тази причина считам, че би трябвало да работим върху митническия съюз “

Очаква се тематиката да заеме централно място на срещата в Испания, като Италия упорства за договорка, която да форсира процедурите за даване на леговище и да получи спешна помощ от сътрудници от Европейски Съюз, в това число финансова помощ и премествания. Мишел призна, че това ще бъде „ най-трудната част “ от двудневната среща, защото има точки на доближаване – като съдействие с трети страни и битка с трафикантите – само че има и „ идеологически спор “.

Попитан какво се обърка със договорката от юли с Тунис, откакто президентът на страната Каис Сайед в понеделник отхвърли финансовата поддръжка, оповестена от Европейски Съюз през септември, заявявайки, че сумата е дребна и опонира на първичната договорка, подписана преди три месеца, Мишел сподели, че „ разделянето сред страните-членки е неточност, защото тогава изглеждаме слаби “, добавяйки, че „ би трябвало да се учим от грешките “.

Първоначалната договорка с Тунис през юли включваше заричане от 1 милиард евро помощ за подкрепяне на засегнатата стопанска система и справяне с миграционната рецесия.

В петък 27-те водачи ще обсъдят стратегическата стратегия на Европейски Съюз за интервала 2024-2029 година, петгодишен политически проект за даване на Европейски Съюз на общи политически насоки и насоки, до момента в който в четвъртък страните-членки на Европейски Съюз ще се причислят към водачи от 17 други страни на континента, съставляващи Европейската политическа общественост.

Мишел сподели пред публицисти в Брюксел, че вижда „ прозорец на опция “ за присъединението на Украйна към Съюза. Това идва след тирада, изнесена от него на Стратегическия конгрес в Блед в Словения, в която той уточни 2030 година като дата, до която Европейски Съюз би трябвало да одобри претендентите от Западните Балкани.

В Брюксел в сряда той сподели, че обратно на първичните упоритости на съветския президент Владимир Путин, когато той нахлу в Украйна, това, което в последна сметка е получил, е „ единството на 27-те водачи и разширението на Европейския съюз – което преди войната не беше допустимо “ – която остава непоколебима, макар измененията, провокирани от избори в разнообразни държави-членки.

Мишел сподели, че се застъпва за постепенната интеграция на страните-кандидатки за участие, отхвърляйки Европа на „ доста скорости “, показана от неотдавнашното френско-германско предложение.

„ Вместо да чакаме окончателното решение за участието, ние би трябвало да подсигуряваме, че тези страни последователно ще се интегрират и последователно ще се приближат до Европейски Съюз, употребявайки всички принадлежности в нашите ръце, с цел да превърнем тази интеграция в действителност “, сподели той, описвайки Френско-германското предложение като „ доста забавно “, защото той е склонен с нуждата от реформиране на Съюза.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР