Европейският съюз глоби световния банков гигант Mastercard с 647 милиона

...
Европейският съюз глоби световния банков гигант Mastercard с 647 милиона
Коментари Харесай

ЕС наложи глоба на Mastercard в размер на 647 милиона долара

Европейският съюз санкции международния банков колос Mastercard с 647 милиона $ за възпрепятстване конкуренцията сред банките, които оферират по-евтини такси за заплащане.

„За да предотврати практиката за търсене на най-хубавата банкова оферта в съюза от страна на търговците, от Mastercard изкуствено завишават разноските за заплащания с карти, като по този начин вредят на консуматори и търговци ”, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Когато клиент заплаща на търговец с кредитна карта, от банката на търговеца се заплаща такса към банката на картодържателя. Банката на купувача обаче трансферира тази такса към магазина, който пък я трансферира към клиентите.

Преди 2015 година равнищата на тези такси варираха в цяла Европа, само че разпоредбите на Mastercard задължиха банките получателки на парите да постановат таксите, които са признати в тяхната страна.

„Това води до по-високи цени за продавачи и купувачи, като лимитират интернационалната конкуренция и изкуствено накъсват пазара ”, обявиха от европейската комисия, представена от Канал 3.

„На база на това Комисията заключи, че Mastercard пречи на търговците да се възползват от по-ниските такси и конкуренцията на банките в интернационален проект, като по този начин нарушава анти концерн разпоредбите на Европейски Съюз ”, пишат още от Европейска комисия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР