Ново проучване предупреждава, че употребата на по-големи количества от изкуствения

...
Ново проучване предупреждава, че употребата на по-големи количества от изкуствения
Коментари Харесай

Учени предупреждават: Злоупотребата с изкуствения подсладител ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт

Ново изследване предизвестява, че използването на по-големи количества от изкуствения подсладител ксилитол покачва риска от сърдечен удар и инсулт, оповестява Юнайтед прес интеренешънъл.

Ксилитолът (Xylitol, Е967) е нулевокалоричен захарен алкохол, който всеобщо се употребява в бонбони и сладкиши без захар, дъвки, печени произведения и пасти за зъби.

Високите равнища на подсладителя в кръвта обаче са свързани с нараснал риск от инфаркт, инсулт или друго сърдечно събитие в границите на три години, съгласно разбор на повече от 3000 пациенти в Съединени американски щати и Европа, оповестяват откривателите в четвъртък в European Heart Journal.

В лабораторията откривателите откриват, че ксилитолът провокира съсирване на тромбоцитите, което усилва риска от формиране на кръвни съсиреци.

„ Това изследване още веднъж демонстрира непосредствената нужда от проучване на захарните алкохоли и изкуствените подсладители, изключително откакто те не престават да се предлагат в битката със положения като затлъстяване или диабет “, изясни научният началник на изследването доктор Стенли Хейзън, началник на Катедрата по сърдечносъдови и метаболитни науки в Изследователския институт „ Лернер “ към Кливландската клиника.

„ Това не значи, че би трябвало да изхвърлите пастата си за зъби, в случай че в нея има ксилитол, само че би трябвало да сме наясно, че потреблението на артикул, съдържащ високи равнища от него, покачва риска от събития, свързани с формиране на кръвни съсиреци “, добавя Хейзън в прессъобщение на Кливландската клиника.

Изследователите открили, че при една трета от пациентите с най-високи равнища на ксилитол в кръвта има по-голяма възможност да получат сърдечносъдово събитие.

Освен това всеки индикатор за съсирваемостта на кръвта се е нараснал директно откакто изследваните лица са изпили напитка, подсладена с ксилитол, само че не и откакто са изпили артикул, подсладен със захар.

Изследователите предлагат на хората да се съветват с доктор или сертифициран диетолог по отношение на избора си на храна, в това число използването на изкуствени подсладители, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР