Европейският съюз (ЕС) включи Русия в сивия списък на данъчните

...
Европейският съюз (ЕС) включи Русия в сивия списък на данъчните
Коментари Харесай

ЕС включи Русия в списъка на данъчните убежища

Европейският съюз (ЕС) включи Русия в " сивия лист " на данъчните юрисдикции - страни, които съгласно него не съблюдават изцяло интернационалните данъчни стандарти. Новият лист включва още Британските Вирджински острови, Маршаловите острови и Коста Рика. Общо в листата има 16 позиции, най-вече офшорки.

Според изказване на Съвета на Европейски Съюз той „ съжалява, че тези юрисдикции не си сътрудничат по данъчни въпроси и ги приканва да подобрят правната си рамка, с цел да се оправят с откритите проблеми “.

Според Съвета Русия не е изпълнила задължението си да " отстрани нездравословните аспекти на специфичния режим за интернационалните холдингови компании ".

„ Освен това разговорът с Русия по въпроси, свързани с данъчното облагане, стигна до задънена улица след началото на съветската експанзия против Украйна “, прибавят от организацията.

„ Европейски Съюз продължава да предизвиква лоялната данъчна конкуренция и да се бори с нездравословните данъчни практики. Днес Съветът реши да добави Британските Вирджински острови, Коста Рика, Маршаловите острови и Русия към листата на Европейски Съюз на юрисдикциите, които не сътрудничат за данъчни цели. С тези допълнения описът на Европейски Съюз към този момент включва 16 юрисдикции “, се споделя в изказване на уеб страницата на Европейския съвет.

„ Същевременно сърдечно поздравяваме Северна Македония, Барбадос, Ямайка и Уругвай, защото те сполучливо извършиха своите задължения и могат да бъдат извадени от документа за настоящото положение “, се споделя още в изказването.

Този модифициран лист на Европейски Съюз на несътрудничещите данъчни юрисдикции включва страни, които или не са взели участие в градивен разговор с Европейски Съюз по отношение на данъчното ръководство, или не са съумели да изпълнят уговорките си за осъществяване на нужните промени. Тези промени следва да са ориентирани към съблюдаване на набор от справедливи критерии за положително ръководство в региона на данъчното облагане, които включват данъчна бистрота, заслужено данъчно облагане и използване на интернационалните стандарти, предопределени за попречване на ерозията на данъчната основа и прехвърлянето на облаги.

Групата за кодекс на държание, органът на Съвета на Европейски Съюз, който приготвя актуализациите на листата, си сътрудничи тясно с интернационалните органи за поощряване на положителното данъчно ръководство в международен мащаб.

По отношение на Маршаловите острови съществуват опасения, че тази пълномощия, която има нулева или единствено номинална ставка на корпоративния подоходен налог, притегля облаги без действителна икономическа активност. По-конкретно, Маршаловите острови не съумяват да приложат условията за икономическа същина. Маршаловите острови към този момент са били включени в листата един път, през 2018 година

Британските Вирджински острови са включени в листата, защото е открито, че не съблюдават в задоволителна степен стандарта на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за продан на информация при поискване. Това е първият път, в който тази пълномощия е включена в листата.

За първи път от съставянето на листата Коста Рика е включена, защото не е изпълнила уговорката си да отстрани или промени нездравословните аспекти на своя режим за освобождение на приходи от източници в чужбина.

Русия е включена в листата, откакто групата по кодекса за държание ревизира новото съветско законодателство, признато през 2022 година, по отношение на критериите за положително данъчно ръководство на кодекса и откри, че Русия не е изпълнила уговорката си да се оправи с нездравословните аспекти на специфичния режим за интернационалните холдинги. Освен това разговорът с Русия по въпроси, свързани с данъчното облагане, е спрян след съветската експанзия против Украйна.

Хонконг и Малайзия получиха удължение на крайния период за привършване на промяната на режимите за освобождение на приходите от източник в чужбина във връзка с финансовите облаги.
На Катар също беше предоставено удължение на периода, защото той е изправен пред ограничавания, свързани с конституционната промяна, с цел да приключи промяната си в период.

Албания е поела ангажимент да промени или отстрани своя евентуално нездравословен режим.

Списъкът на Европейски Съюз на юрисдикциите, които не си сътрудничат за данъчни цели, беше направен през декември 2017 година Той е част от външната тактика на Европейски Съюз в региона на данъчното облагане и има за цел да способства за продължаващите старания за поощряване на положителното данъчно ръководство в международен мащаб.

Юрисдикциите се правят оценка въз основа на набор от критерии, избрани от Съвета. Тези критерии обгръщат данъчната бистрота, справедливото данъчно облагане и използването на интернационалните стандарти, предопределени да предотвратят ерозията на данъчната основа и прехвърлянето на облаги. Работата по листата е динамичен развой. От 2020 година насам Съветът актуализира листата два пъти годишно. Следващото преразглеждане на листата е планувано за октомври 2023 година

Решенията на Съвета се приготвят от групата за кодекс на държание към Съвета, която дава отговор и за наблюдението на данъчните ограничения в страните - членки на Европейски Съюз. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР