Европейският съюз /ЕС/ трябва да помогне на страните да се

...
Европейският съюз /ЕС/ трябва да помогне на страните да се
Коментари Харесай

Франция: Разширяването на ЕС може да противодейства на влиянието на Путин

Европейският съюз /ЕС/ би трябвало да помогне на страните да се опълчват на съветския президент Владимир Путин , като им изпрати ясно обръщение за вероятностите им за присъединение към Европейски Съюз , съобщи държавният секретар на Франция по европейските въпроси Лоранс Бун в изявление за „ Politico “.

Европейски Съюз се приготвя за евентуални дейности по разширение , като този ход може да докара до присъединението на осем нови членове , в това число Украйна и шест балкански страни , в идващите години. Няколко от тези страни сега са съществени цели на съветските акции за въздействие , които целят да отслабят поддръжката за Европейски Съюз и да ги държат отвън блока. Ето за какво Европейски Съюз би трябвало да бъде „ явен и уравновесен “ във връзка с това, което се изисква от тях като условия за присъединение, сподели още Бун.

„ В тези страни се следи доста дезинформация и интервенция. Това е проблем. Владимир Путин, с изключение на териториалните си упоритости, се стреми да отслаби и Европейския съюз. Това е фактор, който би трябвало да вземем поради и да се борим против него, “, разяснява Бун в своето телефонно изявление за „ Politico “.  Тя добави, че Европейски Съюз би трябвало да помогне на тези страни да се борят против тактиката на съветското въздействие, доколкото е допустимо, като в същото време зачита техния суверенитет.

Коментарите на Бун по тематиката бяха отправени седмица преди председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да произнесе годишната си тирада за положението на Европейския съюз , в която се чака тя да показа детайлности за темпото и методите на плануваното му разширение.

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи в своята тирада, че Европейски Съюз би трябвало да одобри новите членове до 2030 г . Комисията обаче се опълчи с претекста, че всяко присъединение би трябвало да продължи да бъде „ учредено на заслугите на съответната нация “. В отговор на това страните кандидатки, както и новите членове на Европейски Съюз, предизвестяват, че забавянето на този развой, както и неналичието на ясни предпоставки за присъединение фактически ще докара до разделяне и ще обезпечи елементарен метод за оказване на още по-дълбоко въздействие от страна на Путин .

Високопоставен посланик от Европейски Съюз, поискал анонимност , разяснява, че всяко прекалено закъснение или вторичен статут по пътя към пълноправно присъединение към блока ще окуражи съветският водач в опитите му да повлияе на тези страни. Анонимният източник също по този начин разкритикува предлагането на френския президент Еманюел Макрон за многоскоростно присъединение към Европейски Съюз , при което на страните ще бъдат предоставени частични изгоди, преди да получат статут на пълноправно участие.

Запитана какво мисли по тези въпроси, Бун съобщи, че Макрон желае да даде опция на страните кандидатки да дефинират сами връзките си с Европейски Съюз, както направиха някои от тях, като не одобриха еврото като публична парична единица, а други не се причислиха към Шенгенската зона за свободно пътешестване.

Както е известно, Урсула Фон дер Лайен приготвя речта си за 13 септември , а Комисията приготвя отчети за напредъка на страните кандидатки през годината, а лобирането за присъединението към Европейски Съюз е в разгара си. Миналия петък непрекъснатите представители на Европейски Съюз са провели церемониален обяд с председателката на Европейската комисия, където са били разисквани както тематиките за разширението на блока, по този начин и вътрешната промяна, разкри още анонимният посланик.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР