Европейският съюз (ЕС) се съгласи да задели милиарди евро печалби

...
Европейският съюз (ЕС) се съгласи да задели милиарди евро печалби
Коментари Харесай

ЕС направи още една крачка към изпращане на руски активи за Украйна

Европейският съюз (ЕС) се съгласи да задели милиарди евро облаги от замразени активи на Руската централна банка, проправяйки пътя за прекачване на облагите в Украйна. Това оповестява Financial Times, като цитира план на текста.

Европейски Съюз предложи проект на 12 декември за изземване на към 15 милиарда евро от планувани облаги, генерирани от замразени активи на централната банка на Русия, и прехвърлянето им на Украйна.

Европейската комисия (ЕК) пресметна, че проектът ще генерира към 3 милиарда евро годишно, или 15 милиарда от 2023-2027 година

Планът ще засегне най-пряко Euroclear, основана в Белгия компания за финансови услуги, която държи към 191 милиарда евро в съветски активи.

Според проектотекста, забелязан от FT, Европейски Съюз се съгласява, че облагите няма да бъдат изплащани като дивиденти на акционерите, до момента в който не бъде реализирано съглашение за основаване на " финансов принос към бюджета (на ЕС), който ще бъде набран от тези чисти облаги за поддръжка на Украйна. "

Това би било " в сходство с използваните договорни отговорности и в сходство с (ЕС) и интернационалното право ", се споделя в текста.
 Кремъл предизвестява за последици при изземване на съветски активи
Кремъл предизвестява за последици при изземване на съветски активи

Това би било изключително рисково за международната финансова система

FT заяви, че няма детайлности по отношение на времевата линия и предлагането " цели единствено бъдещи облаги и няма да се ползва със задна дата ".

Планът " ще бъде формализиран през идващите седмици ", сподели FT.

Припомняме, че  Европейски Съюз, Съединените щати, Япония и Канада замразиха милиарди евро активи на съветската централна банка през 2022 година , след началото на войната в Украйна. Повечето от тях се съхраняват в Европа, най-много в Euroclear.

Съветът на Европейския съюз и едно юридическо лице от Русия. Под ударите на наказателните ограничения към този момент попадат и Лигата за безвреден интернет и ръководителя на организацията Екатерина Мизулина. Съветът също по този начин взе решение за удължение на икономическите наказания против Русия с още шест месеца - до 31 юли 2024 година
 Украйна скоро няма да получи помощ от замразените съветски активи в Европейски Съюз
Украйна скоро няма да получи помощ от замразените съветски активи в Европейски Съюз

Резервите на Франция, Германия и Белгия изключват бързо съглашение по въпроса

Москва осъди напъните, като даде обещание да отмъсти, като конфискува западни активи в Русия, които съгласно някои отчети възлизат на 288 милиарда $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР