Европейският съюз (ЕС) се подготвя за въвеждане на нова регулация.

...
Европейският съюз (ЕС) се подготвя за въвеждане на нова регулация.
Коментари Харесай

Ще се завърнат ли сменяемите батерии?

Европейският съюз (ЕС) се приготвя за въвеждане на нова регулация. Тя ще задължи производителите на доста устройства да върнат сменяемите акумулатори, оповестява Ars technica.

В момента на пазара има напълно малко смарт телефони и преносими компютри, които оферират елементарен достъп до батерията. В множеството случаи тя може да се смени единствено в сервиз.

Европейски Съюз обаче желае през 2027 година устройствата да оферират акумулатори, които да могат " да се сменят елементарно от крайния консуматор или самостоятелен оператор в границите на живота на уреда, в случай че батерията има по-кратък живот от неговия ". Потребителят би трябвало да има опция за смени батерията без това да навреди на работата и продуктивността на устройството.

Производителите ще са задължени да оферират акумулатори за устройствата си в границите на 5 години откакто е продадена последната им версия. При това " цената би трябвало да е рационална и недискриминираща ", т.е. да е нереално скъпа, с цел да откаже хората от пазаруване и да ги накара просто да преминат към по-нов модел.

Има и изключения, да вземем за пример за устройства, които се употребяват в/около вода. Такива са самобръсначки, електрически четки за зъби и така нататък Текстовете към момента не са изцяло прецизирани и се основават евентуални малки врати, в това число за слушалки, умни часовници, водоустойчиви смарт телефони и така нататък

Регулацията ще вмени отговорност на потребителите вярно да изхвърлят употребяваните акумулатори на избрани за задачата места, предаде Vesti.bg. Процесът по въвеждането на разпоредбите е в ранна фаза, като следва синхронизиране на позициите сред Европейския парламент и Съвет, като по-късно би трябвало да бъдат изпратени и до страните-членки за внедряване в законодателството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР