Европейският съюз (ЕС) постигна споразумение, според което цената, която авиокомпаниите

...
Европейският съюз (ЕС) постигна споразумение, според което цената, която авиокомпаниите
Коментари Харесай

ЕС увеличава таксите за въглеродни емисии за авиокомпаниите

Европейският съюз (ЕС) реализира съглашение, съгласно което цената, която самолетните компании би трябвало да заплащат, когато отделят излъчвания на въглероден двуокис, се повишават. Според специалисти това усилва натиска върху бранша да се отклони от изкопаемите горива, само че досега липсва действителна опция.

Полетите, които пътуват до или от отвън Европейското икономическо пространство (ЕИП), ще бъдат обхванати от CORSIA на Обединените народи. Това е компенсираща скица, която постанова доста по-ниска цена на излъчванията от Системата за търговия с излъчвания (ETS) на Европейски Съюз. ETS обаче не беше най-ефективният способ, тъй като авиопревозвачите постоянно получаваха разрешителните си гратис.

Това би трябвало да се промени според закона, контрактуван от договарящите от Европейски Съюз и Европейския парламент, който последователно ще отстрани тези безвъзмездни разрешителни до 2026 година Те ще бъдат понижени с 25% през 2024 година и 50% през 2025 година Това ще значи, че самолетните компании ще би трябвало да заплащат за своите разрешителни за CO2, което ще обезпечи финансов тласък да замърсяват природата по-малко.
Реклама
По-малко количество безвъзмездни разрешителни за CO2 - 20 млн., ще бъдат предоставени от 2024-2030 година на самолетните компании, които употребяват устойчиви авиационни горива (SAF). Целта е да се компенсира отчасти разликата в цената сред SAF и надалеч по-евтиния керосин от изкопаеми горива.

Съгласно съглашението обаче Европейската комисия би трябвало да оцени до 1 юли 2026 година дали системата CORSIA е ефикасен инструмент за понижаване на световните излъчвания от полети. Ако се окаже, че това не е по този начин, Европейски Съюз ще предложи разширение на своя въглероден пазар, с цел да обхване излъчванията от всички заминаващи полети.

" Ние поддържаме бранша в процеса на зеления преход ", сподели водещият договарящ на Европейския парламент Сунчана Главак. Индустриалната група Airlines for Europe съобщи, че е " извънредно разочарована " от проекта за последователно унищожаване на безплатните разрешителни до 2026 година " Това е доста преди в действителност ефикасни решения за декарбонизация да бъдат налични в мащаба, нужен, с цел да бъдат ефикасни ", се споделя в изказване на групата.

Според природозащитници решението интернационалните полети да не бъдат добавени към въглеродния пазар по-рано е сериозен пропуск. " Средностатистическите европейски фамилии ще продължат да заплащат доста повече за своите CO2 излъчвания, в сравнение с постоянно пътуващите на дълги дистанции ", сподели Джо Дарден, шеф на авиацията в нестопанската група Transport and Environment.
Реклама
Предишен опит за налагане на въглероден налог на интернационалните превозвачи докара до противоположна реакция от страна на членовете на ICAO. През 2012 година Китай и Съединените щати даже заплашиха с възмездие за този ход, като анулация на поръчки от основания в Европейски Съюз производител на самолети Airbus. Големите самолетни компании също се опълчиха на включването на полети на дълги дистанции в ETS с претекста, че това би ги сложило в по-неизгодно конкурентно състояние спрямо техните интернационалните сътрудници. Въпреки това деятели на зелени акции и нискобюджетни самолетни компании като Ryanair и easyJet лобираха пред законодателите да включат всички полети в пазара на въглеродни излъчвания, като настояват, че актуалното съглашение разрешава на най-замърсяващите полети да бъдат изключени.

Авиокомпаниите също ще би трябвало да стартират да рапортуват за други замърсители, в това число азотни оксиди и частици сажди от 2025 година, като Европейски Съюз възнамерява през 2028 година да предложи прибавянето на тези излъчвания към пазара на въглеродни излъчвания.
Свързани публикации Европейски Съюз възнамерява да анулира самолетния режим при полет 5 декември 2022, 10:57 Wizz Air усилва приходите и загубата 6 ноември 2022, 11:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР