Европейският съюз (ЕС) иска да забрани на Австралия да използва

...
Европейският съюз (ЕС) иска да забрани на Австралия да използва
Коментари Харесай

ЕС иска да забрани на Австралия да използва „българско розово масло“

Европейският съюз (ЕС) желае да забрани на Австралия да употребява термина „ българско розово масло “. Освен него, наименованията „ фета “ и „ горгонзола “ също няма да може да се слагат върху етикетите на артикули. Причина за това е, че всички те са предпазени европейски имена, написа "Монитор ".

Европейски Съюз е изпратил на австралийското държавно управление документ с 408 наименования на храни и питиета, които нарушават авторското право, предават международните организации. Сега съюзът желае този пропуск да се поправи като част от комерсиалното съглашение сред блока и Австралия. Според eвpoпeйcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo cepтифициpaнитe пpoдyĸти oт Eвpoпeйcĸия peгиcтъp пo xpaнитe пoлyчaвaт cтaтyт в три категории - cпopeд тpaдициoннo-cпeцифичния cи xapaĸтep (ТЅG), cпeцифичнoтo мяcтo, ĸъдeтo ce пpoизвeждaт (РGІ) или cпopeд нaимeнoвaниeтo нa пpoизxoд, ĸaтo тe мoгaт дa бъдaт пpoизвeждaни в съответен peгиoн (РDО). Във въпросния лист храните, които са главно сирена, попадат в първата категория като Европейски Съюз не не разрешава да се употребява цялото название, а единствено част от него. Например наименованието „ Camembert de Normandie “ не може да се употребява в този си тип, само че в случай че е написано единствено „ camembert “ то няма да има проблем, написа още в документа. С българското розово масло ситуацията е същото и „ българско “ не може да бъде употребявано. Гръцката фета и моцарелата също попадат в листата, който австралийските търговци би трябвало да прегледат деликатно.

Освен маслото, ракията от другите краища на България попада под крилото на законодателството.

Това включва Бургаска Мускатова ракия, Карловска гроздова ракия, Ловешка сливова ракия, Троянска сливова ракия и още. Към тях се причисляват и пива от Хърватия, Франция, Естония, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Литва, Белгия, Португалия, Румъния, Словения, Испания и други „ Използването на част от наименованието е позволено, стига то да не заблуждава потребителите по отношение на същинския генезис или качество на продукта “, разясняват от Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР