Европейският съюз е разпределил цялата сума от 6 милиарда евро,

...
Европейският съюз е разпределил цялата сума от 6 милиарда евро,
Коментари Харесай

ЕС е разпределил 6 милиарда евро, обещани на Турция за бежанците

Европейският съюз е разпределил цялата сума от 6 милиарда евро, обещани за бежанците в Турция според съглашението от 2016 година, което има за цел да спре миграцията към съюза, заяви през днешния ден Европейската комисия, представена от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Но, по-малко от половината от тази сума - 2,7 милиарда евро, е изразходена до момента, се показва в изказване на Европейската комисия. 4,3 милиарда евро са обвързани с контракти с помощни организации.

В подмяна на това финансиране и други задължения Турция се съгласи през 2016 година да стопира мигрантите и бежанците в опитите им да доближат Европейския съюз, чийто членки са мощно поделени по въпроса по какъв начин да се оправят с новопристигналите, отбелязва ДПА.

През последните месеци Анкара прикани Европейски Съюз да усили помощта и се оплака, че обещаните средства не са отпуснати. Турция заплаши също " да отвори вратите " към Европейски Съюз за бежанците.

Турция е приела максимален брой бежанци от всички страни в света. В страната живеят четири милиона бежанци, в това число 3,6 милиона сирийци.

В момента Европейски Съюз финансира 95 плана в Турция, а други 25 ще започват в околните месеци, осведоми Комисията. Парите следва да се изчерпят до 2025 година

Благодарение на поддръжката на Европейски Съюз над 1,7 милиона бежанци от уязвими групи покриват свои съществени потребности, като наем и медикаменти, а над половин милион деца на бежанци посещават учебно заведение, съобщи европейският комисар по ръководството на рецесии Янез Ленарчич.

Финансирането е ориентирано към организации на Организация на обединените нации, като детския фонд УНИЦЕФ и организацията на Организация на обединените нации за бежанците, както и към неправителствени организации, измежду които Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и международната стратегия по прехраната.

Анкара постоянно се оплаква, че средствата не се отпускат през турската хазна, отбелязва ДПА. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР