Европейският съюз е изправен пред нарастваща враждебност в мюсюлманския свят

...
Европейският съюз е изправен пред нарастваща враждебност в мюсюлманския свят
Коментари Харесай

Жозеп Борел: ЕС е изправен пред нарастваща мюсюлманска враждебност

Европейският съюз е изправен пред възходяща неприязън в мюсюлманския свят и отвън него заради обвиняванията в произраелски пристрастия и двойни стандарти във войната в Газа, предизвести ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел , представен от " Ройтерс ".

Борел сподели, че се опасява, че сходна заостреност може да подкопае дипломатическата поддръжка за Украйна в Глобалния юг и способността на Европейски Съюз да упорства за клаузи за правата на индивида в интернационалните съглашения.

Той сподели, че Европейски Съюз би трябвало да покаже " повече съпричастност " към загубата на палестински цивилни животи във войната на Израел против Хамас, стартирана в отговор на смъртоносното презгранично нахлуване на 7 октомври от палестинската въоръжена група.

Коментарите му бяха направени в изявленията за Ройтерс по време на петдневно пътешестване до Близкия изток.

По време на пътуването, което завърши в понеделник вечерта, Борел изслуша недоволствата на арабски водачи и палестински цивилен деятели, че 27-членният Европейски Съюз не ползва същите стандарти към войната на Израел в Газа, които ползва към войната на Русия в Украйна.

" Всички те в действителност подлагаха на критика позицията на Европейския съюз като едностранна ", сподели Борел.

Размахвайки мобилния си телефон, той сподели, че към този момент е получил известия от някои министри, сигнализиращи, че няма да поддържат Украйна идващия път, когато има гласоподаване в Организация на обединените нации.

" Ако нещата продължат по този начин няколко седмици, враждебността против европейците ще нарасне ", добави той.

В отговор на рецензиите Борел акцентира, че човешките животи имат идентична стойност на всички места и че Европейски Съюз единомислещо е настоял за незабавни филантропични паузи , с цел да получи помощ за палестинците в Газа и е нараснал четирикратно своята филантропична помощ за анклава.

Но арабските водачи желаят неотложно преустановяване на бомбардировките от Израел, които убиха минимум 13 300 палестинци, в това число 5600 деца, съгласно ръководеното от Хамас държавно управление в Газа.

Критики бяха отправени както към Европейски Съюз, по този начин и Съединените щати, че не осъдиха бомбардировките на Израел в Газа, за разлика от отговора на Запада на нахлуването в Украйна.

Израел акцентира, че дава отговор на най-смъртоносната офанзива в своята история , при която към 1200 души бяха убити и 240 взети за заложници, съгласно израелските данни.

Той споделя, че нападна цивилни региони, защото там работи Хамас и се пробва да избегне почтени жертви.

Като висш представител за външната политика Борел е претрупан с изработването на общи позиции измежду членовете на Европейски Съюз.

Като комшия на Близкия изток и дом на доста еврейско и мюсюлманско население, Европейски Съюз има огромен дял в последната рецесия. Въпреки че не е в същата класа като Съединените щати, тя има известна дипломатическа тежест в района, не на последно място като най-големият донор на помощ за палестинците.

Но блокът се бори за единна позиция оттатък осъждането на офанзивата на " Хамас ", като до огромна степен се лимитира до поддръжка за правото на Израел да се пази в границите на интернационалното право и приканва за паузи в борбите.

Междувременно обособени страни-членки като Германия, Австрия, Чешката република и Унгария подчертаха мощната поддръжка за Израел, до момента в който други като Ирландия, Белгия и Испания подлагаха на критика военните дейности на Израел.

Борел, умел испански социалистически политик, предишния месец разгласи, че някои от дейностите на Израел опонират на интернационалното право - за неспокойствие на някои страни-членки на Европейски Съюз.

Той избягваше сходна директна обществена рецензия по време на пътуването си. Той също се опита да покаже схващане за болката, изпитвана от израелците, припомняйки личния си опит в кибуца през 60-те години на предишния век.

Но той сподели, че Европейски Съюз също би трябвало да направи повече, с цел да показва, че също го е грижа за живота на палестинците и това може да стане посредством по-силни апели за помощ за нахлуване в Газа и възобновен напън за палестинска страна съгласно по този начин нареченото " решение за две страни ".
 Бойните дейности в Газа не престават - още веднъж удари по Хан Юнис
Бойните дейности в Газа не престават - още веднъж удари по Хан Юнис

Очаква се прекъсването на огъня да влезе в действие през идващите 24 часа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР