Европейският съюз е изготвил ново предложение за нормализиране на отношенията

...
Европейският съюз е изготвил ново предложение за нормализиране на отношенията
Коментари Харесай

ЕС изготви ново споразумение за Косово и Сърбия

Европейският съюз е изготвил ново предложение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия с явен график на дейностите. Това съобщи почитан посланик от Европейски Съюз по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, осведоми Ройтерс.

Проектопредложението е изпратено и на двете страни в понеделник. Европейски Съюз чака Сърбия и Косово да реализират дефинитивно съглашение след по-малко от година.

Има доста неща, които го вършат огромна крачка напред във връзка с сегашната обстановка. Това не е цялостно самопризнание, само че е цялостно нормализиране на връзките, разясни дипломатът, поискал анонимност.

През 2013 година Белград и Прищина се ангажираха със спонсориран от Европейски Съюз разговор за разрешаване на нерешени въпроси, само че беше реализиран дребен прогрес. Споразумението с Косово остава едно от главните предварителни условия за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз.

Предложението на Европейски Съюз съдържа анекс с явен календар на дейностите - по кое време и по какъв начин би трябвало да се случат нещата. Дипломатът прикани Прищина и Белград да продължат градивния си ангажимент и да се съсредоточат върху постигането на необратим прогрес в нормализирането на връзките.

В Тирана президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу и сръбският президент Александър Вучич обявиха, че остават ангажирани с разговор, спонсориран от Европейски Съюз.

Наскоро напрежението сред Сърбия и Косово ескалира, когато управляващите в Косово започнаха решение да заменят издадените от Сърбия регистрационни номера на коли в райони, където етническите сърби съставляват болшинството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР