Европейският съюз даде приоритет на вътрешните въпроси и неговите тесни

...
Европейският съюз даде приоритет на вътрешните въпроси и неговите тесни
Коментари Харесай

Турция: Тесните интереси на ЕС засенчиха процеса по разширяв...

Европейският съюз даде приоритет на вътрешните въпроси и неговите „ тесни политически ползи “ изместиха дневния ред за разширение, съобщи външния министър на Турция, Мевлют Чавушоглу през днешния ден, критикувайки забавянето на присъединението на Северна Македония и Албания.

„ Разширяването беше една от най-успешните политики на Европейски Съюз в предишното. Но тесните вътрешни политически ползи взеха връх пред дневния ред на разширението. Никой не може вярно да изясни за какво Албания и Северна Македония чакаха толкоз дълго “, съобщи Чавушоглу по време на самодейността " Отворени Балкани " в Белград.

Турският външен министър поздрави Северна Македония и Албания за започването на договаряния за присъединение и акцентира, че съветското навлизане в Украйна е било от смисъла за разширението на Европейски Съюз. „ Надявам се техният опит да е друг от нашия “, сподели той. „ Не желая да приказвам за това по какъв начин участието на Турция беше политизирано заради тесни ползи. "

Отношенията сред Турция и Европейски Съюз са белязани от разногласия по няколко въпроса, в това число напрежението в Източното Средиземноморие и Кипър, ролята на Турция в Сирия, мигрантската рецесия. Всичко това води до задънената улица в процеса на присъединение на Турция към блока. Анкара неотдавна повтори, че е част от Европа и вижда бъдещето си в Европейски Съюз, като добави, че ще продължи да работи за пълноправно участие.

Турция има най-дългата история със съюза и най-дългия развой на договаряния. Страната подписа съглашение за асоцииране с Европейската икономическа общественост (ЕИО), предшественика на Европейски Съюз, още през 1964 г.  Това се преглежда като първа стъпка към възможното участие.  Официалната ѝ кандидатура беше направена през 1987 година, само че Турция трябваше да изчака до 1999 година, с цел да получи статут на страна претендент. За началото на договарянията обаче Турция трябваше да чака още шест години, до 2005 година, неповторимо дълъг развой спрямо други претенденти. В момента договарянията на практика са спрени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР