Европейският съвет за транспортна безопасност публикува нов доклад за безопасността

...
Европейският съвет за транспортна безопасност публикува нов доклад за безопасността
Коментари Харесай

Повече мерки за мотористите в ЕС иска Европейският съвет за транспортна безопасност

Европейският съвет за транспортна сигурност разгласява нов отчет за сигурността на мотоциклетите в Европа. В отчета се установи, че за последните 10 години над 45 000 са починалите в пътнотранспортни катастрофи (ПТП) с мотоциклет или мотопед в Европейски Съюз, като 9 от 10 са мъже. През 2021 година 3 891 души са починали по време на ръководство на мотоциклет или мотопед в Европейски Съюз, към 90% от които са мъже. Цифрата е с 25% по-ниска спрямо данните за предходното десетилетие.

Според по-малкият брой смъртни случаи може да се дължи на измененията в условията на Европейски Съюз за издаване на свидетелства за ръководство през 2013 година и въведените стадии за придобиване на пълноправно удостоверение за ръководство на най-големите и най-мощни мотоциклети, оповестиха от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

Минималната целесъобразна възраст за ръководство на мотопед в Европейски Съюз понастоящем е 16 години, само че в няколко страни тя към момента е 14 години, без прекосяване на на практика изпит. Според ЕСТБ практическият изпит следва да бъде наложителен и всички страни следва да ползват целесъобразната минимална възраст от 16 или повече години.

Европейският съвет за транспортна сигурност приканва Европейския съюз и европейските национални държавни управления да създадат спирачните системи срещу блокиране на колелата (ABS) наложителни за всички нови мотоциклети.

В отчета се предлага също наложителните механически прегледи да се изискват за всички мотоциклети и мотопеди, както и да се акцентира върху инспекцията дали транспортните средства не са били модифицирани за по-високи скорости. Понастоящем Европейската комисия преразглежда разпоредбите по отношение на прегледите на транспортните средства, като тази година се чака предложение.

Настоява се и държавните управления да разработят по-добри ограничения надзор на рестриктивните мерки на скоростта на мотоциклетистите, който да регистрира обстоятелството, че те покриват лицето си с каски, тъй че не могат да бъдат разпознати в страни, които изискват идентифициране на лидера при налагането на наказания.

61 интернационалните изследвания, представени в отчета потвърждават, че носенето на каска понижава риска от съдбовен излаз при случай с мотоциклет с почти 42%, а рискът от тежка контузия на главата с към 69%. Европейският съвет за транспортна сигурност желае да се усъвършенства контролът върху носенето на каски, както и държавните управления дружно с Европейски Съюз да насърчат информирането на потребителите по отношение на индикаторите за сигурност на каските, жилетките с въздушни възглавници и други защитни средства.

Производителите на коли, микробуси и камиони също би трябвало да подобрят разпознаването на мотоциклетисти посредством технологии за сигурност, като да вземем за пример автоматизирано спешно прекъсване, съгласно отчета.

Вниманието се насочва и към доставчиците с колела и мотоциклети, изправени пред " съвършена стихия " от рискови фактори, в това число разпръскване от мобилни приложения, напън за бързи доставки, липса на защитни средства и слаб надзор върху положението на транспортните средства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР