Европейският съвет за транспортна безопасност (ETSC) призовава за възобновяване на

...
Европейският съвет за транспортна безопасност (ETSC) призовава за възобновяване на
Коментари Харесай

6 000 деца са загинали по пътищата на Европейския съюз за 10 години

Европейският съвет за транспортна сигурност (ETSC) приканва за обновяване на дейностите и набелязване на съответни цели за отбрана на децата участници в придвижването по пътищата, защото от последния му отчет е видно, че повече от 6 000 деца на възраст до 14 години са починали при пътнотранспортни катастрофи в Европейския съюз в интервала 2011-2020 година

Като част от близо 40 рекомендации към националните държавни управления и Европейски Съюз, ETSC приканва за безвредни велосипедни и пешеходни направления до учебните заведения. Според новото изследване единствено седем страни в Европа оповестяват, че са определили наложителни по-ниски ограничавания на скоростта към учебните заведения. От ETSC декларират, че пътищата към детските заведения и в градските региони с доста велосипедисти и пешеходци би трябвало да бъдат проектирани за придвижване с 30 км/ч и дребен размер трафик. Ограничението на скоростта по дифолт по тези пътища следва да бъде 30 км/ч даже когато тези критерии за планиране към момента не са реализирани и ETSC приканва Европейски Съюз да направи това публична рекомендация.

Въпреки забележителния прогрес в сигурността на колите през последните години, при съвсем половината от смъртните случаи измежду деца по пътищата става дума за деца, пътуващи в коли. Наличните данни за вярното потребление на детски столчета в колите в целия Европейски Съюз са лимитирани, само че изследванията демонстрират, че неправилното потребление продължава да бъде забележителен проблем. От 1 септември 2024 година на пазара в границите на Европейски Съюз могат да се продават единствено детски столчета, отговарящи на нов стандарт - UN ‘R129`. Тези столчета са с по-безопасен дизайн и могат да бъдат оборудвани само със система ISOFIX, което понижава рисковете от погрешно монтиране. Осигуряването на точки за закрепване ISOFIX е наложително за новите коли в Европейски Съюз от 2014 година насам. От ETSC декларират, че по-безопасните столчета, назад на посоката на придвижване, би трябвало да бъдат наложителни, доколкото е допустимо, за предпочитане до навършване на четири години. Детските столчета също по този начин следва да подлежат на понижени ставки на Данък добавена стойност.

Като се има поради, че Европейският съюз ще преразгледа разпоредбите по отношение на свидетелствата за ръководство на МПС тази година, ETSC също по този начин приканва за наложителни теоретични и на практика образования, както и на практика изпит за придобиване на удостоверение за ръководство категория Автомагистрала (мотопед). ETSC също по този начин предизвестява, че 16 европейски страни разрешават на деца на възраст 14 или 15 години да карат мотопед макар целесъобразната минимална възраст в Европейски Съюз от 16 години. 20% от смъртните случаи измежду деца над 14-годишна възраст са мотопедисти, множеството от които са момчета. Според ETSC минималната целесъобразна за Европейски Съюз възраст от 16 години за независимо шофиране на автомобил не би трябвало да се понижава.
Авторите на изследването също по този начин намират огромни разлики сред обособените страни във връзка с сигурността на децата. Детската смъртност по пътищата в Румъния е 10 пъти по-висока, в сравнение с в Норвегия, Кипър и Швеция. Там, където детската смъртност по пътищата е релативно ниска, смъртността по пътищата за останалата част от популацията също е релативно ниска и назад. Когато това не е по този начин, може да се дължи частично на обстоятелството, че в тези страни децата нормално биват карани с кола до учебно заведение и други действия, вместо да им се разрешава да пътуват сами с велосипед или пешком.

Антонио Авенозо, изпълнителен шеф на Европейския съвет за сигурност на превоза, разяснява:

„ Загубата на дете в пътен случай е покруса, която никое семейство не трябва да претърпява. Въпреки че в някои елементи на Европа броят на смъртните случаи измежду деца по пътищата е нула, следва да се извърви дълъг път. "

„ Много от изгодите за сигурността през последните години са реализирани посредством по-безопасни коли, само че постигането на сигурност на децата посредством затварянето им в железни кафези е пирова победа. Ако желаеме здрави и дейни деца, които да станат здрави и дейни възрастни, би трябвало да мислим по друг метод. "

„ Осигуряването на безвредни за децата градове стартира с елементарни неща, като да вземем за пример по-ниска скорост и улици към учебните заведения. Но в случай че в действителност желаеме да понижим нещастието, провокирана от стотиците смъртни случаи на деца всяка година, би трябвало също да препроектираме нашите градски пространства, с цел да отделим децата от бързо движещите се транспортни средства и да им дадем място за игра и придвижване. "

Пълният отчет „ Намаляване на смъртните случаи измежду деца по европейските пътища ", оповестен като част от програмата на ETSC „ Индекс за успеваемост на пътната сигурност ", може да бъде изтеглен от уеб страницата на ETSC на адрес www.etsc.eu/pinflash43
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР