Европейският съвет и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение по одобрения

...
Европейският съвет и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение по одобрения
Коментари Харесай

ЕС ще задължи производителите да дават 1 година допълнителна гаранция на електрониката след гаранционен ремонт

Европейският съвет и Европейският парламент реализираха авансово съглашение по утвърждения по-рано проектозакон за правото на ремонт. Сред наредбите на документа е наложителна спомагателна 12-месечна гаранция за ремонтираните гаранционно устройства, като страните членки на Европейски Съюз имат право да удължават този период по своя преценка.

Днес в Европа се изисква 2-годишна гаранция за продуктите.

Новият закон може да подтиква европейските консуматори да ремонтират развалените си устройства преди края на гаранционния интервал и да са сигурни, че казусът няма да възникне още веднъж. Но това не е единствената забележителна наредба в законопроекта.

Документът, наред с други неща задължава производителите да дават подробна информация за аварийните елементи на своите уеб страници и да ги дават на „ рационална “ цена. Европейски Съюз ще забрани на производителите да пречат на самостоятелните сервизи да конфигурират употребявани съставни елементи или 3D-принтирани елементи. Apple се смята за най-проблематичната в този аспект.

Производителите ще бъдат задължени да правят поправки в рационален период и на рационална цена, в случай че те не са безвъзмездни. A в случай че продуктът се окаже повреден преди приключването на гаранционния период, потребителят ще може да избира сред ремонт и подмяна. Диагностичните услуги ще останат платени. И най-после, Европейски Съюз ще пусне онлайн платформа, отдадена на проблемите с ремонта. В нея ще бъдат изброени другите услуги за ремонт – както в целия Европейски Съюз, по този начин и във всяка европейска страна.

Всички тези ограничения имат за цел да улеснят приемането на ремонтни услуги в Европа. Ако по-голямата част от света одобри сходни закони, производители от мащаба на Apple ще бъдат принудени да се откажат от сегашните си политики пред лицето на правния напън.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР