Европейският сателит за изучаване на планети Хеопс напусна Земята, ден

...
Европейският сателит за изучаване на планети Хеопс напусна Земята, ден
Коментари Харесай

Сателитът ESA за изучаване на планети извън Слънчевата систeма излетя

Европейският спътник за проучване на планети " Хеопс " напусна Земята, ден откакто излитането му бе забавено от техническа неточност по време на окончателното отброяване, оповестява " Гардиън ".

30-сантиметров телескоп на борда е планиран да мери плътността, състава и размера на многочислени екзопланети, към звезди отвън нашата Слънчева система. Според Европейската галактическа организация (ESA) " Хеопс " ще следи ярки звезди, за които към този момент е известно, че имат планети.

Мисията " съставлява стъпка към по-доброто схващане на астрофизиката на всички тези странни планети, които открихме и които нямат еквивалент в нашата Слънчева система ", съобщи носителят на Нобела по физика за 2019 година Дидие Келоз. Около 4000 екзопланети са открити откогато Келоз и неговият сътрудник Мишел Майор за първи път разпознават една преди 24 години, наречена 51 Pegasi b.

Сателитът излетя рано в сряда от Куру, Френска Гвиана, като това е третото изстрелване тази година за съветската ракета " Союз ". Вчера автоматизираната система за отброяване на старт бе прекратена по време на последното отброяване, заради " особеност " в настройката за изстрелване.

" Хеопс ще се концентрира върху планетите с размери на Супер-Земя до Нептун, като данните разрешават да се изследва обемната компактност на планетите - характерност в първа стъпка към разбирането на тези извънземни светове ", съгласно уеб страницата на Esa.

" Искаме да надхвърлим статистиката и да ги изучим в детайли ", разяснява ръководителят на задачата Дейвид Еренрайх преди старта. Сателитът ще се опита да разбере по-добре от какво са построени тези планети.

Това е значима стъпка в устрема да разбираем изискванията, нужни за извънземен живот, само че и да отключим произхода на нашата родна планета. Сателитът ще обикаля към Земята на разстояние от 700 км. Целта е да се направи " фамилна фотография на екзопланети ", изяснява Гюнтер Хасингер, шеф на науката на ESA.

Келоз разяснява, че е малко евентуално " Хеопс " да отговори на въпроса дали има живот на други планети. " Въпреки това, с цел да разберем произхода на живота, би трябвало да разберем геофизиката на тези планети. Сякаш вършим първа стъпка по огромно стълбище. "

Той добави, че задачата ще разреши на специалистите да мерят количеството светлина, отразена от планетите, което от своя страна би могло да разкрие нови разбирания за тяхната атмосфера или повърхнина. " Стартът е значим миг, прочувствена стъпка, само че същинският магически миг за нас ще бъде, когато дойдат първите резултати ", добавя той.

Според ESA това би трябвало да се случи в границите на няколко месеца от изстрелването на спътника. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР