Европейският съд по правата на човека постанови, че действията на

...
Европейският съд по правата на човека постанови, че действията на
Коментари Харесай

БНБ незаконно е отнела лиценза на КТБ

Европейският съд по правата на индивида постанови, че дейностите на Българската национална банка, тогава ръководена от Иван Искров, за лишаване на лиценза на Корпоративна комерсиална банка са противозаконни. Освен това българското законодателство и използването му от българските съдилища са лишили КТБ от правосъден надзор на решението за лишаване на лиценза ѝ.

Европейският съд приема, че КТБ е била представлявана в съда от лица, подвластни от Българска народна банка и не е съумяла да показа своя случай; не е имало правосъдни или други правни гаранции против решението за лишаване на лиценза на КТБ.

Съдът също по този начин постановява, че решението на Българска народна банка от 2014 година за лишаване на лиценза би трябвало да бъде анулирано, както и последствията от него, само че не се присъжда обезщетение. Съдът сподели още, че страната би трябвало да прегледа съответното законодателство, с цел да види дали някакви пропуски са предизвикали повтарящи се нарушавания от този темперамент.

Жалбоподателят Корпоративна комерсиална банка АД (КТБ) е банка със седалище в София, лицензирана през 1994 година

През 2014 година, след редица престъпни следствия и навлизане на прокуратурата в офисите на КТБ, се стигна до всеобщо изтегляне на депозити. На 20 юни 2014 година КТБ осведоми Българската национална банка (БНБ), че изпитва ликвидни проблеми и изиска да бъдат взети ограничения, в това число слагане на банката под специфичен контрол.

През ноември 2014 година Българска народна банка лиши лиценза на банката, откакто назначен външен одит, осъществен от KPMG, сподели негативна стойност на личния ѝ капитал в размер на 4 милиарда лева От Българска народна банка обявиха, че управлението на КТБ е взело участие в „ порочни банкови и бизнес практики “ и е показало подвеждащи доклади за банката.

Мажоритарният акционер „ Бромак “ ЕООД, благосъстоятелност на Цветан Василев, образува въззивно произвеждане, което по-късно беше присъединени към други каузи, водени от други акционери. Върховният административен съд отхвърли да преглежда исковете, като счете, че единствено КТБ, а не нейните акционери, може да оспори решението за лишаване на лиценза си.

През 2014 – 2015 година някогашните изпълнителни шефове на КТБ също желаеха правосъдно преразглеждане на отнемането на лиценз на КТБ. Те бяха несполучливи на първа инстанция и по време на обжалването ищците твърдяха, че съдилищата са нямали дееспособност да решат това. Други сходни заявки от заинтригувани страни също бяха несполучливи.

Също през 2014 година Българска народна банка подаде молба за разпродажба на КТБ. Съдилищата взеха решение, че банката ще бъде представлявана от назначените от Българска народна банка изключителни шефове, а по-късно от синдици. През 2015 година Софийският градски съд афишира банка в неплатежоспособност. След обжалвания на акционери и някогашния изпълнителен шеф шефове на банката, това решение беше доказано от Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР