Европейският съд по правата на човека осъди днес Русия за

...
Европейският съд по правата на човека осъди днес Русия за
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди Русия за смъртта на Магнитски

Европейският съд по правата на индивида осъди през днешния ден Русия за голям брой нарушавания на човешките права по отношение на делото за гибелта на юриста Сергей Магнитски, умрял в пандиза през 2009 година, откакто направи разкрития за огромна корупционна мрежа, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Съдът акцентира особено, че Магнитски е бил измъчван от своите надзиратели и тези обстоятелства не са били съответно разследвани, че не е получавал задоволителни медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са " поначало несъответстващи " и не е било почетено правото му на обективен развой, прибавя Агенция Франс Прес.

Съдът призна Руската федерация за отговорна, че е нарушила няколко точки от Европейската спогодба, и осъди страната да изплати на представители на Магнитски 34 хиляди евро като обезщетение.

Магнитски беше вкаран в пандиза по обвинявания в укриване на налози, откакто беше разкрил данъчни измами на стойност 230 млн. $ на съветски публични лица.

Сергей Магнитски умря през 2009 година в следствен изолатор на 37-годишна възраст - по данни от експертиза без юридически последствия, след побои и съзнателно отнемане от медицински грижи. Нормативен акт на Съединени американски щати от 2012 година, прочут като закона " Магнитски ", глоби съветски длъжностни лица, забъркани в нарушавания на човешките права.

По-късно сходни закони одобриха Канада, балтийскките страни и Англия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР