Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, трябва да обяви

...
Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, трябва да обяви
Коментари Харесай

Европейският съд ще се произнесе по иска срещу Русия за сваления малайзийски самолет MH17

Европейският съд по правата на индивида /ЕСПЧ/, би трябвало да разгласи дали ще прегледа делото на Нидерландия против Русия за свалянето на полет MH17 през 2014 година.

Всички 298 души на борда на самолета на Малайзийските авиолинии починаха, когато той беше свален от ракета съветско произвеждане, изстреляна от подкрепяните от Москва украински сепаратисти.

Нидерландското държавно управление твърди, че съветската дезинформация за ролята на Москва в случая е нарушаване на човешките права на роднините.

Русия отхвърля обвиняванията

Боинг 777 е летял от Амстердам за Куала Лумпур, когато е бил улучен от ракета земя-въздух през юли 2014 година по време на спора сред проруските бунтовници и украинските сили в украинския район Донбас.

Нидерландия твърди, че Русия е изиграла основна роля във въздушната злополука, а делото зависи от това дали Москва е имала " ефикасен надзор " над региона на Украйна, откъдето е била изстреляна ракетата.

На този стадий Европейски съд по правата на човека ще се произнесе единствено дали са изпълнени критериите, с цел да прегледа тази тъжба.

Дори и да реши да прегледа делото, може да минат години, преди да бъде издадено решение. Въпреки това, в случай че Европейски съд по правата на човека издаде неоправдателна присъда против Русия, Москва може да бъде задължена да заплати обезщетение на роднините на жертвите.

През септември предходната година Русия престана да бъде страна по Европейската спогодба за правата на индивида, само че съдът към момента може да преглежда искове против Русия по отношение на дейности до тази дата.

През ноември холандски съд в правосъдния комплекс " Схипхол " призна трима мъже - двама руснаци и един украинец - за задочно отговорни за ликвидиране за присъединяване им в свалянето на MH17.

Съдът стигна до заключението, че ракетата е била изстреляна съзнателно, с цел да смъкна аероплан, даже в случай че задачата е била военна, а не гражданска.

Тримата мъже бяха наказани на пожизнен затвор, само че се счита, че всички се намират в Русия.

Тъй като Москва осъди присъдата като скандална и политически стимулирана, е извънредно малко евентуално те да бъдат предадени на правораздаването./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР