Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да
Коментари Харесай

Плащаме 109 000 евро заради прогонените роми от Войводиново


Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България да заплати 109 000 евро компенсации за неимуществени вреди на изгонените от Войводиново роми, както и 9000 евро разходи по делото.

Те са били представлявани пред съда в Страсбург от Българския хелзинкски комитет, напомня " Офнюз ".

Причината за прогонването на 56 души са митинги поради пострадването на 33-годишен командос. Инцидентът става след сборичкване с двама роми при започване на 2019 година Командосът бе настанен в болница, а от БХК подсетиха, че причинителите са били задържани и наказани. Въпреки това към 100 роми, измежду които бременни дами, деца, възрастни хора и хора с увреждания, са принудени да изоставен Войводиново измежду зима. 

Това обаче не успокоява обстановката и тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов подрежда селото неотложно да се " разчисти " от противозаконните постройки, което довежда до срутване на част от тях. А след интервенция на кмета е спряна водата и тока на цялата махала. Имало искащи да се върнат, само че са били спрени от полицията по искане на локалните управляващи, означават от БХК.

Жалбата до Европейски съд по правата на човека е подадена на 1 април 2019 година На 24 април съдът разпорежда привременни ограничения за 16 жалбоподатели, множеството малолетни деца, с което изиска да им бъде обезпечено уместно настаняване, само че управляващите отхвърлят да изпълнят ограниченията.

Европейски съд по правата на човека акцентира, че ромите от селото са били подложени на обстановка, която да провокира боязън у тях, както и че на по-късен стадий не са могли да се завърнат в техните единствени домове, без значение от статута им на противозаконни. Обръща и изключително внимание на събитието, че вицепремиерът Каракачанов е направил мощно стигматизиращи и необятно публикувани от медиите изказвания групово за ромския етнос. Става дума за репликата му: " Циганите станаха доста нагли ", в която през 2021 година Върховен административен съд откри съображение да се търси тирада на омразата. Спира се и на изказванията на кметовете на село Войводиново Димитър Тосков и на община Марица Димитър Иванов, че " публичното мнение е едно – връщане обратно няма ", " ще има доста неприятности в бъдеще, в случай че (се върнат ромите в селото ", " в този момент е време да се отърси България и да тръгнат ", " ще им платя превоза от България до където решат ", акцентират от БХК.

Европейски съд по правата на човека открива, че сходна обществена проява съставлява действителна спънка за мирното завръщане на ромите, поради че сходни обществени изказвания на държавни органи дават съображение за страха на жалбоподателите.

Освен това съдът обръща внимание, че кметът на селото не е потърсил съдействието на полицията, с цел да обезпечи връщането на прогонените в домовете им, нито пък им е дал информация за обществени услуги или друго подпомагане за обезпечаване на заслон. Ефектът от това е довеждане до обстановка, в която всички жалбоподатели са били прогонени от вкъщи си, като това безучастие не е било глобено в националните производства, заключават от съда в Страсбург, представени от БХК.

" Този случай е отблъскващ образец за това какъв брой стихийни са антиромските настроения в българското общество и какъв брой склонни са българските управляващи да се преценяват с тях, вместо да им противостоят ", разяснява адв. Диана Драгиева от програмата за правна отбрана на БХК.

" В решението си Европейски съд по правата на човека открива доста съществени пропуски в работата на съда и на прокуратурата. След като е открито нарушаването, чакаме прокуратурата да разпореди следствие и да предприеме нужното за ангажирането на наказателна отговорност на отговорните ", изяснява и ръководителят на БХК Красимир Кънев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР