Европейският съд наложи глоба от 200 милиона евро на Унгария

...
Европейският съд наложи глоба от 200 милиона евро на Унгария
Коментари Харесай

ЕС глоби Унгария с 200 милиона лева

Европейският съд наложи санкция от 200 милиона евро на Унгария за " извънредно съществени " нарушавания на европейското законодателство за даване на леговище. Унгария ще би трябвало да заплаща 1 милион евро на ден при закъснение на заплащането на наказателната глоба. Парите автоматизирано ще бъдат приспадани от унгарския дял от европейския бюджет.
Прочетете още
Унгария е упрекната, че редовно нарушава разпоредбите за даване на леговище в Европейския съюз. Диспутът датира от декември 2020 година, когато Европейският съд за първи път постановява, че Будапеща е лимитирала достъпа до процедурите за даване на леговище за мигрантите търсещи интернационална протекция.

Унгарските управляващи са упреквани, че " нелегално задържат " търсещите леговище в директни зони и по този начин нарушават правото им да обитават на територията на страната, до момента в който тече процедурата по предоставяне на статут.

През 2020 година Унгария пренебрегва решението на Европейския съд и Европейската комисия заведе нова процедура, резултат от която е днешното решение за налагане на санкция.

Още при започване на мигрантската рецесия в Европейски Съюз министър председателят на Унгария Виктор Орбан зае антимигрантска позиция и ускори напрежението сред Будапеща и Брюксел. Миналият месец Унгария гласоподава срещу новия Пакт за миграцията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР