Европейският регулатор за данните разширява обхвата на забраната, наложена от

...
Европейският регулатор за данните разширява обхвата на забраната, наложена от
Коментари Харесай

Удар по бизнес модела: ЕС забранява на Meta таргетираната реклама

Европейският регулатор за данните уголемява обсега на възбраната, наложена от Норвегия, която не е член на Европейски Съюз, върху " поведенческата реклама " във Фейсбук и Instagram, тъй че да обхване всички 30 страни от блока и Европейското икономическо пространство (ЕИП), оповестява Reuters.

Забраната на сходна реклама, която е ориентирана към потребителите въз основата на събрани техни данни, е сериозен крах за американския софтуерен колос Meta Platforms, притежател на двете обществени медии, който се опълчва на напъните за ограничение на тази процедура.

Meta рискува да получи санкция в размер до 4% от световния си оборот, декларира норвежкият регулатор по данните.

Решението на Европейския комитет по отбрана на данните (EDPB) е напътствие към регулатора на данните на Ирландия, където се намира европейската централа на Meta, да наложи непрекъсната възбрана за потреблението на поведенческа реклама, известна още като таргетирана реклама, от компанията в границите на две седмици, се споделя в изказване на EDPB.

" На 27 октомври EDPB одобри незабавно обвързващо решение за налагане на възбрана за култивиране на персонални данни за поведенческа реклама на правните учредения контракт и легален интерес в цялото Европейско икономическо пространство ", излиза наяве още от него.

За да отговори на регулаторните условия, в сряда Meta разгласи още веднъж, че ще желае категорично позволение от потребителите в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство, а през ноември ще предложи абонаментен модел без реклами.

" Членовете на EDPB са наясно с този проект от седмици и ние към този момент бяхме изцяло ангажирани с тях, с цел да стигнем до приемлив за всички страни резултат ", декларира представител на компанията. " Това развиване безпричинно подценява този деликатен и постоянен регулаторен развой. "

От 7 август насам Meta предстои на ежедневни санкции в Норвегия в размер на 1 милион крони (90 000 долара) за нарушение на неприкосновеността на персоналния живот на потребителите посредством потребление на техните данни, като да вземем за пример местонахождение или държание при сърфиране, за реклама - бизнес модел, присъщ за огромните софтуерни компании.

През септември норвежкият регулаторен орган за данни Datatilsynet декларира, че е предал настоящата санкция на европейския регулатор, защото тя е годна единствено в Норвегия.

Тази санкция ще изтече на 3 ноември, само че Meta рискува да получи доста по-тежка финансова глоба, съгласно Тобиас Юдин, началник на интернационалния отдел на Datatilsynet:

" Неспазването на възбраната за целия ЕС/ЕИП единствено по себе си ще бъде нарушаване на GDPR, което може да бъде глобено с до 4% от световния оборот ", подчертава Юдин пред Reuters.

Решението визира към 250 млн. консуматори на Фейсбук и Instagram в Европа, пресмятат от Datatilsynet.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР