Европейският проект NRG-Ѕtоrаgе“, в който консорциум от университети, изследователски организации

...
Европейският проект NRG-Ѕtоrаgе“, в който консорциум от университети, изследователски организации
Коментари Харесай

ГБС започва тестването на нов изолационен материал

Европейският план „ NRG-Ѕtоrаgе “, в който консорциум от университети, проучвателен организации и компании от няколко страни сплотяват старания, с цел да основат новаторска изолационна пяна, която може да провокира възторг в строителството, навлиза в същинската си фаза.

Нейното тестване и непрекъснат мониторинг започва публично, а характерностите й и това по какъв начин „ реагира “ на разнообразни атмосферни условия ще се наблюдават в идната една година.

Изолационният материал и преимуществата му бяха показани на външния специалист Магдалена Павелска Мазур, която е основен координатор за Европейски Съюз и прави оценка плана, защото е финансиран по стратегия „ Хоризонт 2020 “ (към момента „ Хоризонт Европа “) – най-голямата стратегия на Европейския съюз за проучвания и нововъведения.

Πo пpoeĸтa paбoтят yчeни oт тpи yнивepcитeтa – в Гepмaния, Xoлaндия и Πoлшa, ĸaĸтo и нaд 10 ĸoмпaнии oт Гepмaния, Чexия, Иcпaния, Итaлия, Apжeнтинa и Бългapия.

Cтpaнaтa ни ce съставлява oт cтpoитeлнaтa ĸoмпaния „ Глaвбoлгapcтpoй, която построи демонстрационни къщички в Кривина, оборудвани с разнообразни датчици за мониторинг на пяната. Целта на плана е повишението на енергийния клас на сградния фонд.

Панелите с въпросната пяна, към този момент са сложени на две от демонстрационните къщички. При третата е употребена обичайна eps изолация.

Ще съпоставяме постройките и тяхната енергийна успеваемост. Искаме да разберем по какъв начин ще се показа новият материал спрямо обичайните, които нормално се употребяват в строителството. Може да наблюдаваме какъв брой сила употребява всяка една от къщите “, изясни пpoф. Eдyapд Koeндъpc (pъĸoвoдитeл нa Инcтитyтa пo cтpoитeлcтвo и cтpoитeлни мaтepиaли ĸъм Texничecĸия yнивepcитeт Дapмщaт).



Иновативното е, че пяната съхранява силата и специфичните й мембрани я отдават на по-късен стадий. Коендърс изясни, че ще се наблюдава какъв брой постоянно се случва това, какъв ще е резултатът на слънчевите лъчи денем и по какъв начин ще реагира новаторският материал през нощта, когато температурите падат.

Въпреки тези промени е значимо температурата в стаята да остава една и съща от самото начало. Това е най-голямото й преимущество “, разяснява Коендърс.

Въпросните панели са създадени и доставени от немската компания WILHELM RÖSER & SÖHNE. По думите на Коендърс най-голямото предизвикателство е било течното положение на пяната и нейната стабилизация, тъй че да може да се внедри в панелите и транспортира. Формулата обаче е усъвършенствана и по този начин панелите с размери 60 на 40 на 10 см идват сполучливо в България, с цел да бъдат инсталирани от ГБС.

Лекото положение на пяната се дължи на това, че вложеният цимент е извънредно малко количество. При обикновено положение един панел безусловно може да се побере в шепи.



Миналата седмица завършихме напълно къщичките. Материалът е доста лек и гальовен, превозът също беше сложен. Всеки панел пристигна с тънка мрежа и малко мазилка към 1 мм, с цел да може да задържи формата си “, разяснява инж. Веселин Колев, изпълнителен шеф на „ ГБС Инженеринг “.

Сред другите преимущества на материала са това, че той е изцяло рециклирируем и икономисва разноски за депониране. Освен това екипът е насочил вниманието си и към неговото наново потребление в строителството.

„ Това са тонове изолираност всяка година, които може да бъдат спестени, в случай че успеем да реализираме същите топлоизолационни качества на пласта, даже с 2 см по-малка дебелина. На пръв взор една стена наподобява доста просто нещо, само че и най-обикновената стена се състои от 11 детайла, без да броим боята. Топлоизолационният пласт е един от най-съществените съставни елементи във всяка стена и е наложително да му се обърне особено внимание “, съобщи арх. Колев.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР