Европейският парламент за пореден път гласува в сряда резолюция за

...
Европейският парламент за пореден път гласува в сряда резолюция за
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Европейският парламент за следващ път гласоподава в сряда резолюция за присъединение на България и Румъния към Шенген до края на годината. Много е евентуално обаче Нидерландия да продължи да държи ветото си за Шенген в Съвета през идните месеци поради политическите турбуленции и засилените антимиграционни настроения в страната. Процедурата за избор на нов шеф на здравната каса завърши без резултат, откакто ненадейно кандидатката на ГЕРБ Иванка Динева, посочена за любимец, се отдръпна от надпреварата часове преди да се организира окончателното гласоподаване в пленарна зала. Тя се базира на персонални аргументи, само че това става на фона на острите мнения за проблемите към нейната кандидатура. Предстои откриването на нова процедура. Последният шеф на касата бе отхвърлен през януари, а мандатът на краткотрайно ръководещия подуправител доктор Йорданка Пенкова изтече на 12 юли.

Европейският парламент за следващ път гласоподава в сряда резолюция за присъединение на България и Румъния към Шенген до края на годината. Много е евентуално обаче Нидерландия да продължи да държи ветото си за Шенген в Съвета през идните месеци поради политическите турбуленции и засилените антимиграционни настроения в страната.

Процедурата за избор на нов шеф на здравната каса завърши без резултат, откакто ненадейно кандидатката на ГЕРБ Иванка Динева, посочена за любимец, се отдръпна от надпреварата часове преди да се организира окончателното гласоподаване в пленарна зала. Тя се базира на персонални аргументи, само че това става на фона на острите мнения за проблемите към нейната кандидатура. Предстои откриването на нова процедура. Последният шеф на касата бе отхвърлен през януари, а мандатът на краткотрайно ръководещия подуправител доктор Йорданка Пенкова изтече на 12 юли.

Президентът сезира Конституционния съд с решение на Народното събрание от 7 юли, с което се дефинира Горица Кожарева за изпълняващ функционалностите на ръководител на Сметната палата вместо някогашният ръководител Цветан Цветков. Президентът счита, че по този метод Народното събрание не извършва решението на Конституционния съд от 22 юни, с което отстраняването на Цветков през януари т.г. бе оповестено за противоконституционно. Междувременно във вторник Цветков опита да влезе в палатата и да си поеме назад функционалностите, само че не бе позволен по заповед на Кожарева.

Свят
В Израел влязоха в конфликт полицията и протестиращи против противоречивата държавна правосъдна промяна, до момента в който на първо четене в Народното събрание мина законопроект за унищожаване на пълномощията на Върховния съд да преразглежда решенията на министрите Източник: Reuters Реклама
Турция покачва налозите по отношение на напъните да финансира големите разноски за възобновяване от опустошителното земетресение през февруари, откакто в навечерието на последните избори бяха направени огромни разноски. Данъчното нарастване идва на фона на обещанието на президента Ердоган бързо да възвърне 650 хиляди разрушени от бедствието домове.

Екологичен потенциал удостовери политическото съглашение, реализирано през март със страните членки , за създаване на зарядни станции за електрически коли през 60 км по главната пътна мрежа в Европа. До 2026 година станциите с мощ от най-малко 400 kW ще би трябвало да бъдат построени на 60 км за леки коли, а за камиони и рейсове - на всеки 120 км. Държавите от Европейски Съюз би трябвало да подсигуряват разполагането на станции за зареждане с водород на минимум 200 км по главната TEN-T мрежа до 2031 година

От всички над 1 млн. украински бежанци, пристигнали в Германия, с цел да избягат от войната, 44% биха желали да останат дълготрайно в страната съгласно изследване, оповестено в сряда. Наблюдава се нарастване по отношение на 39% от украинските бежанци, които са декларирали, че възнамеряват да останат в предходно изследване, оповестено в края на лятото на 2022 година От интервюираните в новото проучване 18% са намерили работа, което е единствено малко покачване по отношение на 17% в края на лятото на 2022 година Посочената причина за това е присъединяване в интеграционни и езикови курсове.
За трета поредна година зрелищно изригна вулкан на 30 км южно от столицата на Исландия Рейкявик, на полуостров Рейкянес, наоколо до интернационалното летище на страната Източник: Reuters
Икономика
Реклама 11% е спадът на промишленото произвеждане през май по отношение на година по-рано. Това е пети следващ месец на понижениe по данни на Национален статистически институт.
Българският експорт на артикули от началото на годината до май в това число към този момент е на минус от 0.2% по отношение на същия интервал на 2022 година по данни на Национален статистически институт. За първи път от коронавирус рецесията насам експортът понижава на база годишни данни с струпване. Надолу дърпат продуктите, които донесоха рекордно високи резултати предходната година - горива, електрическа енергия, масла и мазнини. Съществена роля имат експортните цени, които към този момент паднаха от досегашните върхове. Сега продажбите към страните от Европейски Съюз понижават, а тези към трети страни към момента порастват, само че много по-бавно от преди.

С неправилен многочасов спор бюджет 2023 мина на първо четене в зала. Заявката, която даде финансовият министър Асен Василев преди второ гласоподаване, е: " Ако някой желае да направи спомагателен разход някъде, би трябвало да понижи разход на друго перо. " Проектът, който планува недостиг до 3%, много напрегната приходна част и някои съкращения в разходната, мина с гласовете на ГЕРБ, ДБ/ПП и Движение за права и свободи.

" Геострой " ще строи новата метростанция сред " Сливница " и " Обеля " за 43.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Работата по плана може да стартира още в края на това лято и би трябвало да продължи до 2026 година Основната цел на новата станция е да улесни междуградските пасажери посредством елементарен достъп до жп гара " Обеля ". Предвижда се вход-изход напряко на пероните и директна връзка с влаковете до Драгоман, Кюстендил, Божурище и Банкя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР