Европейският парламент все пак реши да изслуша главния прокурор на

...
Европейският парламент все пак реши да изслуша главния прокурор на
Коментари Харесай

Европейският парламент изслуша Гешев въпреки опозицията на ЕНП

Европейският парламент въпреки всичко реши да изслуша основния прокурор на България Иван Гешев, макар настояването на Европейската национална партия, част от която е и ГЕРБ, то да отпадне от дневния ред, съобщи.

" В момента Европейската национална партия, в която членува ГЕРБ, се пробва да анулира чуването на основния прокурор пред комисията LIBE в Страсбург ".

Това по-рано през днешния ден сигнализираха от офиса на евродепутата от Алианса на социалистите и демократите Елена Йончева. Основанието за това, съгласно ЕНП е, че Висшият правосъден съвет взе през вчерашния ден решение за освобождението на Гешев от поста, показват от офиса на Йончева.



" Както знаете, Конституцията на Република България, член 129 алинея 2 споделя, че ръководителят на Върховния касационен съд, ръководителят на Върховния административен съд и основният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет за период от седем години без право на наново избиране. Президентът не може да откаже назначението или освобождението при наново направено предложение ", разясниха от офиса на Йончева.

" Докато президентът не вземе решение, Иван Гешев е към момента основен прокурор на Република България ", пишат още от офиса на Йончева.



" Участниците ще решат дали ще има чуване. От няколко парламентарни групи идва поканата. Присъстват единствено членовете на подкомисията. Идваме да се осведомяваме и ние, само че не можем да присъстваме. От две години се приказва за " Барселонагейт ", не чакам да научим нещо друго от това, което сме научавали до момента. От групата на социалистите са заложени въпроси към основния прокурор ", изясни Емил Радев от ЕНП.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР