Европейският парламент връчи днес наградата Сахаров“ за свобода на мисълта

...
Европейският парламент връчи днес наградата Сахаров“ за свобода на мисълта
Коментари Харесай

ЕП връчи посмъртно наградата „Сахаров“ на иранската активистка Махса Амини

Европейският парламент връчи през днешния ден премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта за 2023 година на иранската активисткаМахса Аминипосмъртно и на иранскотодвижение „ Жена, живот, независимост “.

Това стана на гала в Страсбург.

Покойната лауреатка и фамилията й бяха показани от юриста Салех Никбахт. А женското придвижване бе показано от правозащитничките Афсун Наджафи и Мерседех Шахинкар, напуснали Ислямската република тази година.

Коя е Джина Махса Амини

На 13 септември 2022 година Джина Махса Амини, както е цялостното й име - 22-годишна иранска кюрдка, е задържана от полицията в Техеран за хипотетично неспазване на строгите закони за забулване в Ислямската република. Тя умира в болница три дни по-късно поради физическо принуждение по време на задържането й. Нейната гибел провокира всеобщи митинги в цялата страна, отпред на които стоят дами. Обединени под лозунга „ Жена, живот, независимост “, те стачкуват против закона за носене на хиджаб и други дискриминационни ограничения.

На 8 декември 2023 година управляващите в Иран не разрешиха на родителите и брата на Махса Амини да отпътуват за Страсбург, с цел да получат премията. Паспортите им бяха иззети. Режимът в Техеран им наложи възбрана за пътешестване.

Адвокат Салех Никбахт прочете в пленарната зала обръщение от Можган Ефтехари, майката на Махса Амини.

„ Скръбта на Джина е безконечна за мен, а тя е безсмъртна за хората по целия свят. Твърдо имам вяра, че нейното име, паралелно с това на Жана д`Арк, ще остане знак на свободата. От родното място на безконечната Джина ви предавам моята и на фамилията ми безкрайна признателност и се надявам, че ще устоите твърдо и гордо на своя избор. Да се надяваме, че нито един глас няма да се опасява от провъзгласяването на свободата ", гласи посланието.

Припомняме, че вълна от вълнения раздруса Иран, откакто Махса умря на 16 септември след ареста ѝ от нравствената полиция в Техеран.

Уличното принуждение докара до гибелта на десетки хора - най-вече протестиращи, само че също и членове на силите за сигурност - и до стотици арести.

Иран отстрани своята морална полиция след повече от два месеца на митинги.

„ Моралната полиция няма нищо общо със правосъдната система “ и е отстранена, сподели основният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, представен от осведомителната организация ИСНА. Неговият коментар пристигна на религиозна конференция, където той отговори на участник, който попита " за какво моралната полиция се закрива ".

Моралната полиция, известна публично като Gasht-e Ershad или " Насочващ патрул ", бе основана от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, с цел да " популяризира културата на невзискателност и на хиджаба ", изискващи наложителното покриване на главата на дамите. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 година

Хиджабът стана наложителен четири години след революцията от 1979 година, която смъкна подкрепяната от Съединени американски щати монархия и сътвори Ислямска република Иран. Служителите на моралната полиция в началото издадоха предизвестия, преди да стартират да репресират и арестуват дами преди 15 години.

Патрулите нормално се състоят от мъже в зелени униформи и дами, облечени в черни чадри - облекла, които покриват главите и горната част на телата им. Ролята на полицията е еволюирала, само че постоянно е била спорна даже измежду претендентите за президентския пост.

Нормите за облекло последователно се трансформираха, изключително при някогашния сдържан президент Хасан Рухани, когато стана всекидневно да се виждат дами в тесни дънки и с необятни, цветни забрадки.

Но през юли тази година неговият правоприемник, ултраконсервативният Раизи, прикани за активизиране на " всички държавни институции за използване на закона за забрадките ". Раиси по това време упрекна, че " враговете на Иран и исляма са се насочили към културните и религиозни полезности на обществото посредством разпространяване на корупция ".

Въпреки това доста дами не престават да нарушават разпоредбите, те оставяха забрадките на раменете си или носиха тесни панталони, изключително в огромните градове.

Саудитска Арабия, районният противник на Иран, също използваше моралната полиция, с цел да наложи разпоредбите за обличане на дамите и други правила на държание. Но след 2016 година насам тя бе отстранена, поради устрема на сунитското мюсюлманско кралство да се отърси от суровия си имидж.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР