Европейският парламент ще гласува днес по обед състава на новата

...
Европейският парламент ще гласува днес по обед състава на новата
Коментари Харесай

Евродепутатите избират днес новата Европейска комисия

Европейският парламент ще гласоподава през днешния ден по обед състава на новата Европейска комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Предвижда се изборът да бъде с очевидно гласоподаване и да бъде разгласен за сполучлив при приемането на нормално болшинство от участвалите евродепутати, предава Българска телеграфна агенция.

През юли Екологичен потенциал избра с 383 гласа (девет над минимума) Фон дер Лайен за идващ ръководител на Европейска комисия. Срещу предлагането бяха 327 евродепутати, а 22-ма се въздържаха. През септември евродепутатите отхвърлиха първите претенденти за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния, което отсрочи гласуването и встъпването в служба на новата комисия до момента с един месец. Междувременно комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер от 1 ноември мина в режим на лимитирани пълномощия.

Англия не извърши задължението си по контракта за Европейски Съюз да излъчи еврокомисар. Затова през днешния ден новата комисия ще бъде гласувана, без бройките в състава да са напълно запълнени. Според правните отдели на европейските институции гласуването на Европейска комисия в този повърхностен състав е възможно. Европейска комисия заведе против Лондон наказателна процедура и е допустимо да внесе иск в Европейския съд.

Ако през днешния ден болшинството в Екологичен потенциал поддържа новия състав на комисията, еврокомисарите ще встъпят в служба от 1 декември. Мандатът на Европейска комисия е пет години, а Фон дер Лайен е първата жена, определена за началник на институцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР