Европейският парламент ще гласува днес пакет нови закони за преразглеждане

...
Европейският парламент ще гласува днес пакет нови закони за преразглеждане
Коментари Харесай

Европарламентът гласува ново законодателство за миграцията

Европейският парламент ще гласоподава през днешния ден пакет нови закони за преразглеждане на миграционната си политика на фона на възобновените рецензии, че по този начин поддържа дневния ред на крайната десница, вместо да отбраната уязвимите хора.

Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи, която беше движещата мощ зад законодателството съобщи, че с промените, ориентирани към " ръководство на миграцията по проведен метод ", 27-членният блок прави стъпка към обезвреждане на популистката последна десница, написа „ Гардиън “.

" Вече оборихме доста от причините на крайната десница, като постигнахме това съглашение ", сподели тя пред кореспонденти и добави: " Надявам се, че ще получим одобрителен избор, тъй като това беше дълго пътешестване, маратон. Това в действителност ще бъде огромен миг за Европа, който ще покаже, че можем да се оправим с доста предизвикателни политически въпроси в среда, която е още по-предизвикателна ", сподели тя.

Но пакетът от закони остава противоречив даже измежду подкрепящите политици, като критиците споделят, че вместо да обезвреждат крайната десница, новите закони на процедура възстановяват причините им и не вършат нищо, с цел да спрат все по-нарастващия брой смъртни случаи по миграционните пътища към Европейски Съюз.

Малин Бьорк, евродепутат от шведската лява партия, съобщи: " Това е акомодация на това, което крайната десница желае от години. Можем ли да измислим нещо още по-дехуманизиращо? Проектът взема някои от най-лошите практики в Европейски Съюз и ги институционализира ".

В навечерието на гласуването представители на 161 организации на гражданското общество приканиха евродепутатите да отхвърлят законодателството, заявявайки, че то е било " неправилно през цялото време ".

Стефани Поуп, специалист на Oxfam по миграцията в Европейски Съюз, съобщи, че пакетът няма доста общо с човешките права на обезверените хора, а повече с " въздържане, задържане и депортиране ". Законодателството, което ще бъде гласувано два месеца преди европейските избори през юни, е " доста политизирано и не се основава на опит ", добави тя.

Широкообхватният пакет от закони, препоръчан за първи път през 2018 година, има за цел да форсира процесите на даване на леговище, като решенията по отношение на допустимостта и насилственото връщане ще бъдат вземани в границите на 12 седмици.

Законите също по този начин ще вкарат единна централна система за скрининг във всички точки по външните граници на Европейски Съюз, както и механизъм за " взаимност ", изискван от Гърция и Италия, с цел да се разреши на страните, претрупани от размера на идващите, да трансферират процедурите за приемане на леговище в друга страна членка.

Ако бъде признато, законодателството ще сътвори и Евродак, централна база данни, която ще разреши на държавите-членки да видят дали някой е подал молба за леговище в друга страна./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР