Европейският парламент създаде анкетна комисия, която да проучи обвиненията за

...
Европейският парламент създаде анкетна комисия, която да проучи обвиненията за
Коментари Харесай

ЕП ще разследва използването на шпионски софтуер

Европейският парламент сътвори анкетна комисия, която да изследва обвиняванията за потреблението на шпионския програмен продукт „ Пегас” от държавните управления в блока, по-специално в Унгария и Полша, предава Агенция Франс Прес.

Законодателите гласоподаваха с голямо болшинство да " проверяват хипотетични нарушавания на правото на Европейски Съюз при потреблението на софтуера за наблюдаване, наред с други, от Унгария и Полша ", се споделя в изказване.

38-членната комисия " ще изследва съществуващите национални закони, регулиращи наблюдението, и дали шпионският програмен продукт „ Пегас” е бил употребен за политически цели против, да вземем за пример, публицисти, политици и юристи ", се споделя в него.

Зловредният програмен продукт „ Пегас”, основан от израелската софтуерна компания NSO Group, стана обект на дискусия през юли предходната година, откакто взаимно следствие на няколко медии заяви, че редица държавни управления по света са го употребявали за шпиониране на критици и политически съперници.

Консорциумът за проверяваща публицистика включи Унгария в листата на евентуалните ползватели на „ Пегас”, като измежду целите са публицисти, юристи и други обществени персони.

Високопоставен чиновник на унгарската ръководеща партия Фидес удостовери, че страната е употребила софтуера, само че съобщи, че той не е бил употребен за нелегално шпиониране на жителите на страната.

През януари авторитетният водач на ръководещата партия в Полша призна, че страната също е закупила израелски шпионски програмен продукт, само че отхвърли изказванията, че той е бил употребен против опозицията.

Citizen Lab - основана в Канада организация за наблюдаване на киберсигурността, съобщи, че „ Пегас” е бил употребен против полски опозиционери.

„ Пегас” може да трансформира смарт телефоните в джобни шпионски устройства, като разрешава на потребителя да чете известията на целта, да наблюдава местоположението ѝ и даже да включва камерата и микрофона ѝ без нейно познание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР