Европейският парламент разглежда петиция, призоваваща за забрана на кожите. Въпреки

...
Европейският парламент разглежда петиция, призоваваща за забрана на кожите. Въпреки
Коментари Харесай

Забрана на кожите в ЕС. Какво ще се случи с индустрията?

Европейският парламент преглежда петиция, призоваваща за възбрана на кожите. Въпреки че петицията е добра вест за хуманното отношение към животните, има известни опасения по отношение на икономическите последствия от евентуалната възбрана, защото Европейски Съюз е водещ производител и продавач на кожи.

Европейската гражданска самодейност „ Европа без кожи “ приканва за възбрана на развъждането и продажбата на кожи в целия Европейски съюз. Тя е събрала над 1,5 милиона подписа в 18 държави-членки и е показан в четвъртък на Европейския парламент от комисиите по вътрешния пазар и отбрана на потребителите (IMCO) и по земеделие и развиване на селските региони, оповестява euronews.

Почти цялостната възбрана на кожите в Европейски Съюз би затворила хиляди ферми и би принудила доста производители на облекла да преминат към сбирки без кожи или изкуствени кожи.

Въпреки че петицията е позитивно развиване за хуманното отношение към животните, някои показват безпокойствие по отношение на вероятното й икономическо влияние, като се има поради, че Европейски Съюз има забележителна позиция на международния пазар на кожи. Основателни ли са тези страхове?

Колко значима е европейската кожухарска промишленост?
ЕС е вторият по величина производител на кожи в света след Китай. През 2021 година износът на кожа от Европейски Съюз съставлява 107,8 милиона евро, съгласно няколко организации за хуманно отношение към животните.

Индустрията съставлява към 100 000 работни места, разпръснати сред развъждането, производството и продажбата на кожени произведения. Но производството на кожи в Европейски Съюз към този момент е в внезапен спад.

Досега 14 държави-членки са забранили развъждането на кожи и доста от тях са въвели строги закони, с цел да подсигуряват хуманното отношение към животните, като де факто забавят производството на кожи.

Обречена ли е промишлеността на изгубване?
Последните данни сочат много песимистично бъдеще за промишлеността: единствено за две години производството на кожи е намаляло повече от половината – и е в крах от към десетилетие.

Според The ​​Fur Free Alliance производството на кожи от норка съставлява 18 милиона кожи през 2020 година в Европейски Съюз и е намаляло до 7,5 милиона предходната година. Същото важи и за лисича кожа, като през 2022 година са създадени 700 000 спрямо 1,2 милиона през 2020 година

Намаляването на търсенето се дължи на акцията за информираност на групите за хуманно отношение към животните, съчетана с резултата от пандемията COVID-19, която усили предпазливостта от предаване на заболявания от животни на хора.

Дания, огромен производител на кожи от норка в Европейски Съюз, реши да убие към 15 милиона животни, с цел да предотврати предаването на разновидности на COVID-19. Активистите за правата на животните могат да бъдат спокойни, че европейската промишленост за кожи не е единствената в крах.

Китай, водещият международен производител на кожи, и Канада, чието произвеждане на кожи е вкоренено в традициите на страната, също са очевидци на бързо стесняване на техните промишлености през последните няколко години.

След представянето на петицията за възбрана на кожите в четвъртък, членовете на Европейския парламент ще обсъдят възбраната на 19 октомври – като вземат поради както последствията за европейската промишленост за кожи, по този начин и хуманното отношение към животните.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР