Европейският парламент призова Европейския съюз (ЕС) и Турция да намерят

...
Европейският парламент призова Европейския съюз (ЕС) и Турция да намерят
Коментари Харесай

ЕП призова ЕС и Турция да излязат от задънената улица

Европейският парламент прикани Европейския съюз (ЕС) и Турция да намерят нова " паралелна и реалистична рамка " за връзките си, с цел да излязат от сегашната задънена улица. Евродепутатите приканват Турция да прояви по-голямо почитание към демократичните полезности, върховенството на закона и правата на индивида, а също и да съблюдава законите, правилата и отговорностите на Европейски Съюз.

Освен в случай че няма фрапантна смяна на курса от страна на турското държавно управление, процесът на присъединение на Турция към Европейски Съюз не може да се възобнови при актуалните условия, споделят евродепутатите от комисията по външни работи в отчет, признат във вторник (с 47 гласа " за ", без гласове " срещу " и 10 " въздържал се " ).

Докладът акцентира, че Турция към момента е кандидат за присъединение към Европейски Съюз и основен сътрудник в областите на сигурността, търговията, стопанската система и миграцията. Евродепутатите приветстват и уговорката на Турция към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и поддръжката на Турция за осъждането на нападателната война на Русия против Украйна.

Евродепутатите приканват Турция да ратифицира участието на Швеция в НАТО без в допълнение закъснение и акцентира, че процесът на присъединение към НАТО на една страна не може по никакъв метод да бъде обвързван с процеса на присъединение към Европейски Съюз на друга. Напредъкът на всяка страна по пътя към Европейски Съюз остава учреден на нейните лични заслуги, акцентират евродепутатите.

Турция е посрещнала най-голямото бежанско население в света - към четири милиона души, и Европейският парламент акцентира нуждата от финансиране от Европейски Съюз за бежанците и приемащите общности в Турция.

Евродепутатите показват съболезнованията си към фамилиите на жертвите на последното земетресение в Турция през февруари 2023 година и настоятелно приканват Европейски Съюз да продължи да поддържа народа на Турция в филантропичните потребности и напъните за възобновяване.

Докладчикът Начо Санчес Амор от Испания подчертава необходимостта от съответни промени и действия от страна на турското държавно управление, а освен геополитически пазарлъци, с цел да се възвърне процесът на присъединение към Европейски Съюз.

Преговорите за присъединение на Турция към Европейски Съюз са в застой от 2018 г. поради нарушение на върховенството на закона и демокрацията в Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР