Европейският парламент присъди на храбрия украински народ, представляван от президента

...
Европейският парламент присъди на храбрия украински народ, представляван от президента
Коментари Харесай

Наградата „Сахаров“ – за храбрия украински народ

Европейският парламент присъди на храбрия украински народ, представляван от президента на страната, определени водачи и гражданското общество, премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта за 2022 година

Лауреатът бе разгласен от ръководителя на Екологичен потенциал Роберта Мецола в пленарната зала в Страсбург. Решението е взето от нея и водачите на политическите групи.

“Тази премия е за украинците, които се борят на място. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са изгубили родственици и другари. За всички, които се изправят и се борят за това, в което имат вяра. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние ”, сподели Мецола.

Тя уточни, че украинците освен се борят за отбрана на своите домове, суверенитет, самостоятелност и териториална целокупност, само че и водят война за свободата, демокрацията, върховенството на закона и европейските полезности против един жесток режим, който се стреми да подкопае европейската народна власт, да отслаби и раздели Европейски Съюз.

В номинацията са изтъкнати напъните на украинския президент Володимир Зеленски дружно с ролята на обособени персони, представители на начинания на гражданското общество и на държавни и публични институции. Сред тях са Държавната работа за незабавна помощ на Украйна, Юлия Паевска - създател на доброволческа група за здравна помощ “Ангелите на Таира “, Олександра Матвийчук - юрист и деятел за правата на индивида, придвижването за гражданска опозиция „ Жълта лента “ и Иван Фьодоров - кмет на окупирания от съветските сили град Мелитопол.

Връчването на премията " Сахаров " ще се състои на 14 декември в Страсбург.

Отличието за независимост на мисълта се присъжда всяка година от Екологичен потенциал. Учредена е през 1988 година в чест на лица и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи. Тя носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и включва парична премия от 50 000 евро.

Миналата година лауреат на премията бе наказаният съветски опозиционер Алексей Навални.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР