Европейският парламент присъди годишната награда Сахаров за правата на човека

...
Европейският парламент присъди годишната награда Сахаров за правата на човека
Коментари Харесай

Народът на Украйна е удостоен с европейската награда Сахаров

Европейският парламент присъди годишната премия " Сахаров " за правата на индивида на " смелия народ на Украйна за съпротивата му против съветската инвазия ".

" Тази премия е за украинците, които се борят на място, за тези, които са били принудени да бягат, за тези, които са изгубили родственици и другари, за всички, които се изправят и се борят за това, в което имат вяра ", съобщи ръководителят на Парламента Роберта Мецола.

" Знам, че смелият украински народ няма да се съобщи, както и ние ", добави тя.

Украинският народ пули„ чава премията в лицето на своя президент Володимир Зеленски, определените представители на властта и гражданското общество на Украйна.

Пред лицето на съветските актове на чист гнет в Украйна изборът на украинския народ беше реализиран с консенсус сред политическите групи на Европейския парламент, сподели Мецола.

Наградата " Сахаров ", учредена през 1988 година и носеща името на руския отстъпник Андрей Сахаров, се присъжда всяка година на тези, които се борят за правата на индивида и демокрацията.

Миналогодишният притежател на премията е хвърленият в затвора Алексей Навални - съветски опозиционен деятел и прям критик на президента Владимир Путин. През 2020 година той оцеля след отравяне с нервнопаралитичното вещество " Новичок " от съветските спецслужби. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР