Европейският парламент прие законодателно предложение, което предвижда реформиране на закона

...
Европейският парламент прие законодателно предложение, което предвижда реформиране на закона
Коментари Харесай

ЕП започва реформи на закона за парламентарните избори във всички държави от ЕС

Европейският парламент одобри законодателно предложение, което планува реформиране на закона за парламентарните избори във всички страни от Европейския съюз.
Парламентът започва промяна на изборния закон на Европейски Съюз, която да трансформира общо 27 обособени избори и техните разнообразни правила в единни европейски избори.
Законопроектът беше утвърден с 323 гласа "за ", 262 гласа "против " и 48 гласа "въздържал се ", а съпътстващата го резолюция - с 331 гласа "за ", 257 гласа "против " и 52 гласа "въздържал се ", заяви Анадолската организация.
Според системата, създадена от членовете на Екологичен потенциал, всеки гласоподавател ще има два гласа: един за избор на депутати в националните изборни региони, а другият - в общоевропейски изборен регион, състоящ се от 28 спомагателни места.
За да се обезпечи уравновесено географско посланичество в тези листи, страните членки ще бъдат разграничени на три групи според от броя на популацията им.
Листите трябваше да бъдат попълнени съразмерно с претенденти от тези групи.
Листите на претендентите за целия Европейски Съюз би трябвало да бъдат показани от обединения от национални политически партии и/или европейски изборни организации, като да вземем за пример национални изборни асоциации.
Парламентът желае също да се бори с неравенството сред половете и акцентира, че макар общото усъвършенстване на последните избори, някои страни не са избрали нито една жена народен представител.
В текста се оферират в описите наложително да се редуват претенденти от мъжки и женски пол или квоти – така наречен zipped lists, без да се нарушават правата на небинарните лица.
Други оферти за "европеизиране " на изборите включват определянето на 9 май като общ европейски ден за гласоподаване и правото всички европейци, навършили 18 години, да могат да гласоподават.
Има и спомагателни оферти като въвеждането на предел от 3,5% в изборните региони, които изпращат повече от 60 депутати, и опцията да се гласоподава по пощата.
Ще бъде основан нов Европейски изборен орган, който ще следи процеса и ще следи за спазването на новите правила.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР