Европейският парламент прие в сряда позиция относно извеждането от експлоатация

...
Европейският парламент прие в сряда позиция относно извеждането от експлоатация
Коментари Харесай

ЕП: Повече еврофинансиране за извеждането от експлоатация на ядрени инсталации в България и Словакия


Европейският парламент одобри в сряда позиция по отношение на извеждането от употреба на нуклеарни уреди в България и Словакия. Докладът, импортиран от Петър Курумбашев (С&Д, България) беше признат с 494 гласа „ за “ против 35 гласа „ срещу “ и 32 „ въздържал се “, заяви пресофисът на Екологичен потенциал.

Сегашното предложение е разследване от уговорката на Европейски Съюз за даване на финансова поддръжка за извеждането от употреба на атомни електроцентрали в България и Словакия, стихотворец в подтекста на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Парламентът желае процентът на съфинансиране от Европейски Съюз за извеждане от употреба в тези две страни членки да бъде минимум 50%, до момента в който Комисията е предложила 50% като оптимално съфинансиране от Европейски Съюз.

Европейският парламент смята, че на Съвместния проучвателен център (JRC) би трябвало да бъде предоставена отговорността за събиране, насърчаване и продан на знания в региона на извеждането от употреба на равнище Европейски Съюз.

„ Успяхме да прибавим разяснение, че средствата, отделяни в бъдещата МФР за преждевременното извеждане от употреба на тези нуклеарни реактори, ще следват образеца на актуалната стратегия, в която 60% от средствата за България се дават от Европейски Съюз. Включихме разяснение, че стратегиите за прибързано извеждане от употреба на тези нуклеарни мощности не задължават страните членки да приключват своите проекти за развиване на нуклеарната енергетика. “, съобщи докладчикът Петър Курумбашев (С&Д, България).

Приетата резолюция на Европейския парламент ще бъде изпратена на Съвета на Европейски Съюз.

Европейският парламент има единствено консултативна роля по този въпрос, което значи, че с него се съветват по предлагането на Комисията, преди Съветът да одобри окончателния текст на новия правилник.

 http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.png Доклад по отношение на предлагането за правилник на Съвета за основаване на специфична финансова стратегия за извеждане от употреба на нуклеарни уреди и ръководство на радиоактивни боклуци
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР