Европейският парламент прие резолюция, с която признава кандидата на венецуелската

...
Европейският парламент прие резолюция, с която признава кандидата на венецуелската
Коментари Харесай

ЕП призна съперника на Мадуро за президент на Венецуела

Европейският парламент одобри резолюция, с която признава претендента на венецуелската съпротива Едмундо Гонсалес Урутия за законен президент, откакто досегашният президент Николас Мадуро разгласи победа на оспорвани избори, съобщи Агенция Франс Прес.

Гласуването, което няма наложителен темперамент и не отразява позицията на страните от Европейски Съюз, се състоя, откакто десноцентристки депутати се сплотиха с нова крайнодясна група, което бе наказано от левицата.

Гонсалес Урутия, който е избягал в Испания, твърди, че е победител на президентските избори през юли, които дадоха на Мадуро трети шестгодишен мандат.

Съединените щати признаха Гонсалес Урутия за победител в изборите.

Досега обаче Испания и други страни от Европейския съюз се лимитираха с отхвърли си да признаят Мадуро за победител и призоваваха венецуелското държавно управление да разгласява протоколите от гласуването.

" Европейски Съюз би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че Едмундо Гонсалес Урутия, законният и демократично определен президент на Венецуела, ще може да встъпи в служба на 10 януари 2025 година ", съобщи Европейският парламент.

Депутатите - които одобриха резолюцията с 309 гласа " за " против 201 " срещу " - също по този начин приканиха 27-членния блок да наложи наказания на " Мадуро и неговото обграждане ".

75-годишният Гонсалес Урутия благодари на Европейския парламент за гласуването, като го назова " признание на суверенната воля на народа на Венецуела ".

" Моето обръщение към венецуелците е следното: Международната общественост продължава да усилва поддръжката си ", написа той в X.

Резолюцията обаче провокира дискусия измежду левите политици в Европейския парламент, откакто главният дясноцентристки блок я изготви дружно с нова крайнодясна група.

Групата " Патриоти за Европа ", включваща партии, измежду които френската " Национален общ брой " и испанската " Вокс ", беше образувана след изборите в целия Европейски Съюз през юни.

Левите политици разкритикуваха готовността на дясноцентристката Европейска национална партия да се откаже от обещанията си да не работи с крайната десница.

" Този надълбоко притеснителен акт демонстрира цялостната липса на угризения или каквото и да е отвращение на консерваторите да се съюзяват с политически сили, противоречащи на главните полезности на демократична Европа. Ние го осъждаме с най-голяма решителност ", съобщи френският евродепутат Рафаел Глюксман.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР