Европейският парламент представи позицията си относно дългосрочния бюджет на ЕС,

...
Европейският парламент представи позицията си относно дългосрочния бюджет на ЕС,
Коментари Харесай

ЕП за Евробюджета след 2020: ЕС да подкрепя научни програми, младежта и малките предприятия


Европейският парламент показа позицията си по отношение на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, който би трябвало да финансира нови цели и да компенсира възможните неналичия вследствие на Брекзит. Приети са две нови резолюции по отношение на приходната и разходната част на идната многогодишна финансова рамка (МФР), която влиза в действие през 2021 година, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.

Следващата МФР да даде средства за справяне с новите провокации

Парламентът желае бюджетът на Европейски Съюз да дава отговор на политическите цели и да спомага за превъзмогването на някои от новите провокации, пред които са изправени всички страни членки, без значение дали става въпрос за миграцията, защитата, сигурността или изменението на климата. Евродепутатите поддържат увеличението на настоящото ограничаване за разноските на Европейски Съюз от 1% до 1,3% от Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз, с цел да стане допустимо финансирането на тези нови цели, без това да е в ущърб на най-бедните райони или земеделските общности.

Ключовите оферти включват поддръжка за научни стратегии, „ Еразъм+ “, самодейността за младежка претовареност и дребните и междинните предприятия, както и вложения в инфраструктурата посредством Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Някои евродепутати предизвестяват, че „ няма да бъде реализирано съглашение по отношение на МФР, без да бъде реализиран подобаващ прогрес във връзка със личните запаси “, т.е. приходната част на бюджета на Европейски Съюз. По тази причина приходите и разноските би трябвало да бъдат третирани като един пакет.

Намаляване на директните вноски на страните членки

Резолюцията се основава на отчета на групата на високо ниво за личните запаси и в нея се приканва за подсилването на личните запаси и прогресивното въвеждане на нови лични запаси. Те могат да бъдат учредени на преразгледан запас на база Данък добавена стойност, дял на приходите от корпоративния налог, налог върху финансовите покупко-продажби, налог за цифровия бранш или екологични налози.

Новите лични запаси би трябвало да:

- доведат до доста понижаване (целящо 40%) на каузи на директните вноски на база Разузнавателна служба на ФРГ и затова до икономии за бюджетите на страните членки, като по едно и също време с това отстранен логиката за „ обективна възвращаемост “, която води до „ игра с нулев резултат “ сред чистите платци и чистите получатели;

- отстранен всички отстъпки и корекции, от които се възползват единствено някои страни членки;

- запълнят „ дупката, породена от Брекзит “, без да усилват общата данъчна тежест за европейските данъкоплатци.

Резолюцията по отношение на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз след 2020 година със съдокладчици Ян Олбрихт (ЕНП, Полша) и Изабел Тома (С&Д, Франция) беше призната с 458 гласа „ за “, 177 гласа „ срещу “ и 62 гласа „ въздържал се “.

Резолюцията по отношение на промяната на системата на личните запаси на Европейски Съюз със съдокладчици Жерар Дьопре (АЛДЕ, Белгия) и Януш Левандовски (ЕНП, Полша) беше призната с 442 гласа „ за “, 166 гласа „ срещу “ и 88 гласа „ въздържал се “.

Позицията на българските евродепутати

„ За същински обединена Европа ни би трябвало мощна кохезионна политика. Краткосрочното решение за понижаване на бюджета на един от стълбовете на Европейски Съюз – кохезията, след Брекзит, единствено ще понижи поддръжката и вярата в европейската концепция. Дългосрочното, работещо решение е повече лични доходи в бюджета на Европейски Съюз и по-малката му взаимозависимост от вноските на страните членки “, съобщи Андрей Новаков (ЕНП).

Според Момчил Неков (С&Д) решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз не би трябвало да бъде в ущърб на българските и европейските жители. " Програми и политики, които са потвърдили своята европейска добавена стойност, би трябвало да бъдат предпазени в бъдещата многогодишна финансова рамка. В името на сигурността в региона на продоволствието и изхранването, както и на заетостта в селските региони общата селскостопанска политика би трябвало да се резервира в настоящия си формат и бюджет. Земеделската политика е поръчител за качествена и налична храна за половин милиард европейци. Трябва да осигурим вероятности за развиване и на младежите, които първи пострадаха от финансовата и икономическа рецесия. Ще упорствам за двойно нарастване на средствата по линия на самодейността за младежка претовареност и за тройно нарастване на бюджета за „ Еразъм+ “ в идващия програмен интервал “, сподели Неков.

„ Резолюцията установи, че сегашната МФР се е оказала негодна да покрие потребностите и провокациите пред Евросъюза. Подобна обстановка през идващия интервал би била гибелна за Европейски Съюз. Допълнителни цели, да вземем за пример за защита, не би трябвало да се финансират за сметка на солидарността. Наложително е да се подсигуряват нужните запаси за новия пакет за обществена правдивост на Европейска комисия, за обществения дирек, както и за детска гаранция, осигуряваща на всяко нуждаещо се дете минимума храна, облекло и обучение, тъй че да се скъса с парадокса в богат Съюз милиони деца да живеят в беднотия. Европейският обществен фонд да стане мотор за обществени вложения, в това число и посредством финансови принадлежности “, разяснява Георги Пирински (С&Д).

Неджми Али (АЛДЕ) акцентира, че многогодишната финансова рамка трансформира политическите цели на Европейски Съюз в бюджетни средства. " МФР не е бюджет за седем години. Тя обезпечава финансиране, ориентирано към постигането на задачите на Европейски Съюз, посредством набор от стратегии. МФР следва предпочитано да поддържа общата селскостопанска и кохезионната политика, намалявайки разликите сред страните членки, както и нововъзникващите политически области, свързани със сигурността и миграцията. Системата за финансиране на бюджета на Европейски Съюз следва да бъде реформирана, въз основа на рекомендациите на Групата на високо ниво за личните запаси. Ресурсите следва да се изразходват по-ефикасно и дейно, с цел да основат по-висока европейска добавена стойност. “

Какво следва

Двете резолюции показват приноса на Парламента към законодателните оферти на Комисията по тези въпроси, чието показване е планувано за май 2018 година За приемането на новия правилник за МФР е належащо утвърждението на Парламента.

В отчетите се насочва апел неотложно да бъде стартирана полемика сред трите институции предвид на постигането на съглашение преди изборите за Европейски парламент.

Над 94% от бюджета на Европейски Съюз отиват за жителите, районите, градовете, земеделските производители и предприятията. Административните разноски на Европейски Съюз съставляват по-малко от 6% от общия бюджет (източник: Европейската комисия)

Резултатите от изследване демонстрират, че европейците чакат от Европейски Съюз намирането на решения. Повечето дали отговор считат, че Европа би трябвало да подхваща повече дейности, с цел да се оправи с необятен набор от проблеми – от сигурността до миграцията и безработицата. (Източник: Евробарометър).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР