Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата

...
Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата
Коментари Харесай

Европарламентът отказа да свали имунитета на Елена Йончева

Европейският парламент отхвърли настояването за събаряне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Решението е било взето с скрито гласоподаване в понеделник вечерта. 418 евродепутати са отхвърлили настояването, 264 са го подкрепили, а 11 са се въздържали.

Българската прокуратура изиска през 2019 година имунитета на евродепутата Елена Йончева по обвинения в пране на пари и по-точно за осъществени финансови интервенции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в Специализираната прокуратура стартира след сигнал от депутати. Според проверяващите парите били прикривани посредством офшорна компания.

В утвърждения отчет на Екологичен потенциал се отбелязва, че Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че съгласно нея настояването за имунитета ѝ цели да бъде затруднена работата ѝ като политик и евродепутат. " Имунитетът ми остава, тъй като преследването против мен в България е политически стимулирано и това стана ясно в Европейския парламент. Аргументите на европейските депутати са ясни и те би трябвало да се отчетат от българските управляващи. Наказателните производства не би трябвало да се употребяват като политически бухалки - не би трябвало да има и най-малко подозрение в това. Нужни са промени и гаранции за безпристрастност и политическа индиферентност ", каза тя.. 

В документа се показва, че работата на Йончева е обвързвана с активността на парламентарната комисия за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, в това число като част от делегацията, която посети нашата страна предходната есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиняванията са били предявени от двама политически съперници на Йончева и през 2018 година - осем години след твърдените закононарушения, без да има безапелационно пояснение за такова забавяне. Взима се поради мнението на Съюза на българските публицисти, че в тази ситуация става дума за посягане против свободата на изложение на политически противник. Отчитат се данните от публикувания в български медии запис от диалог, за който приложена експертиза открива съвпадане с гласа на някогашния министър председател Бойко Борисов, и в който се загатва името на Йончева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР