Европейският парламент осъжда най-категорично новото законодателство, насочено срещу ЛГБТИК и

...
Европейският парламент осъжда най-категорично новото законодателство, насочено срещу ЛГБТИК и
Коментари Харесай

Европарламентът осъжда новото хомофобско законодателство в Унгария

Европейският парламент " осъжда най-категорично " новото законодателство, ориентирано против ЛГБТИК и осъжда разрушаването на демокрацията и върховенството на закона в Унгария. В резолюция, призната с 459 гласа " за ", 147 " срещу " и 58 " въздържал се " в четвъртък, евродепутатите споделят, че унгарският закон е очевидно нарушаване на главните права, залегнали в Хартата на главните права на Европейски Съюз, Договорите и законодателството на Европейски Съюз за вътрешния пазар.

Парламентът акцентира, че това не е изолиран случай, а " по-скоро съставлява следващ умишлен и преднамерен образец за последователното унищожаване на главните права в Унгария ", където спонсорираната от страната ЛГБТИК-фобия и акции за дезинформация са се трансформирали в принадлежности за практикуване на политическа цензура. Тези нарушавания на правата на индивида са част от по-широка политическа стратегия за разрушение на демокрацията и правилата на правовата страна, в това число свободата на медиите, и следва да се преглеждат като редовно нарушаване на полезностите на Европейски Съюз, считат евродепутатите.

От напомнят, че неотдавнашните проявления на този проблем включват изменение на Конституцията на страната, с цел да се посочи, че " майката е жена, а бащата е мъж ", и фактическата възбрана за правно признание на пола на трансполовите и интерсексуалните лица. В този подтекст членовете на Екологичен потенциал декларират своя безапелационен ангажимент за отбрана на правата на децата, като заявяват, че насърчаването на толерантността, приемането и многообразието следва да служат като управителни правила за гарантирането на зачитането на най-хубавия интерес на детето.

Евродепутатите приканват Комисията да стартира ускорена процедура за нарушаване и да употребява всички принадлежности на Съда на Европейски Съюз, като да вземем за пример краткотрайни ограничения и наказания за несъблюдение, в случай че е належащо. Те също по този начин приканват страните членки да сезират Съда на Европейския съюз, в случай че Комисията не предприеме дейности, и да подадат междудържавна тъжба до Европейския съд по правата на индивида.

Освен това Парламентът показва редица проблеми в Унгария, при които Регламентът за обвързване с изискване за съблюдаване на правилата на правовата страна следва да бъде задействан неотложно, с цел да се отбрани бюджетът на Европейски Съюз, и показва сериозна угриженост, че унгарският проект за възобновяване и резистентност може да не е в сходство с правото на Европейски Съюз. Той също по този начин приканва Съвета и Комисията да отблокират Директивата за битка с дискриминирането и да подхващат следващи дейности по отношение на самодейността на Парламента за основаване на непрекъснат механизъм на Европейски Съюз за демокрацията, правилата на правовата страна и главните права. Обезпокоени от обстоятелството, че унгарското законодателство прилича така наречен съветски закона за агитация на ЛГБТ от 2013 година, членовете на Екологичен потенциал приканват Комисията да проверява финансирането на акции против ЛГБТИК в Европа.

На 15 юни 2021 година унгарският парламент гласоподава съвсем единомислещо (157 гласа “за “, 1 “против " ) в поддръжка на правила, които под прикритието на битката с педофилията лимитират свободата на словото и правата на децата, като не разрешават включването на ЛГБТИК наличие в учебни образователни материали или телевизионни излъчвания за деца под 18 години. Новият закон влезе в действие от през днешния ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР