Европейският парламент одобри с голямо мнозинство мерки, с които производителите

...
Европейският парламент одобри с голямо мнозинство мерки, с които производителите
Коментари Харесай

Европарламентът прие нови правила за производителите на мед

Европейският парламент утвърди с огромно болшинство ограничения, с които производителите на мед ще бъдат задължени да показват правилно на етикетите на бурканите с хранителния артикул неговия състав и генезис, съобщи ДПА.

Новите правила би трябвало да бъдат утвърдени от страните от Европейския съюз, с цел да влязат в действие.

В момента производителите са длъжни да показват на етикетите на бурканите или пакетите с мед единствено дали продуктът е с генезис от Европейски Съюз или отвън него. Новите ограничения ще ги задължат да означават съответната страна, в която медът е създаден. Ако производителите продават примес от мед, ще би трябвало да показват обособените страни, от които са доставени обособените съставки. Новите правила са ориентирани и против практиките на някои производители да смесват „ подправен “ и „ същински “ мед, след което да го продават, без да показват правилно съставките, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Новите ограничения няма да важат за пакетчета с мед, които са под 30 грама. Освен това през януари, когато реализираха авансово съглашение за въвеждането на тези правила, страните от Европейски Съюз взеха решение, че всяка от тях може да задължи производителите да показват единствено произхода на най-големите по размер съставки при смесите от мед.

Решението на Европарламента визира и продуктите от плодове, измежду които плодовите сокове и мармаладите. Производителите им ще имат право да изписват на етикетите на бутилките или бурканите, че продуктите в тях са с " ниско наличие на захар ", единствено в случай че най-малко 30 на 100 от нея е отстранена. Тази мярка касае натуралната захар, защото не се позволява прибавянето на изкуствени подсладители.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР