Европейският парламент одобри с голямо мнозинство доклада на лидера на

...
Европейският парламент одобри с голямо мнозинство доклада на лидера на
Коментари Харесай

ЕП прие Доклада за България и Румъния в Шенген

Европейският парламент утвърди с огромно болшинство отчета на водача на европейските социалисти Сергей Станишев за приемане на България и Румъния в Шенген по всички граници. Станишев дефинира решението като сериозен триумф за страната ни и уточни, че години наред се ползва двоен стандарт към двете страни, които са изпълнили критериите за участие

Европарламентът настоятелно приканва Съвета на Европейския съюз да вземе неотложно решение за премахването на инспекциите по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния. Това е записано в резолюцията, подкрепена от 514 депутати. Против гласоподаваха 107, а 38 бяха въздържали се.
Сергей Станишев - президент на ПЕС: Волята на Народното събрание е ясна. Доволен съм, че това може да бъде нов мощен инструмент в ръцете на България във връзка с Европейския съвет. Нашите страни са изпълнили критериите за участие в Шенген, и се играе една политическа игра. Ние сме очевидци на използване на един двоен стандарт към 30 милиона европейски жители.
Станишев разяснява също, че минавайки шенгенска граница, българи и румънци се усещат като втора употреба жители на съюза.
Сергей Станишев - президент на ПЕС: Неприемливо е държанието и неналичието на решение от Европейския съвет. България и Румъния би трябвало да станат пълноправни членове на Шенген и е значимо, че този отчет се приема в този момент, когато набира инерция една концепция - в този момент ще ви приемем отчасти по въздух и по море. И в някакъв неустановен интервал от време в бъдещето ще ви приемем и по сухопътни граници. Да, обаче не.
Подобен отчет, който е израз на политическа воля на Европейския парламент се гласоподава за пети път през последните 7 години. Решението обаче би трябвало да се вземе от Съвета на Европейския съюз, който до момента не реализира нужното единогласие по тематиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР